Comunicat Colegiul Psihologilor din România
Avizarea și utilizarea metodelor și tehnicilor de evaluare și asistență psihologică

Colegiul Psihologilor din România dorește să transmită câteva precizări ca urmare a unor articole de presă în care se discută despre o anumită metodă de evaluare și utilizarea acestei metode pentru realizarea unor demersuri de evaluare psihologică.

Proba de evaluare ”Sistemul MindMi”, elaborată de către PSYCHOMETRIC SYSTEMS S.A. din Cluj Napoca, nu a fost avizată favorabil de către Comisia metodologică din cadrul Comitetului director Colegiului Psihologilor din România. Rezoluția a fost acordată de către Comisia metodologică în ședința din data de 21.09.2018. Recomandarea Comisiei metodologice a fost aceea de a nu fi utilizată proba ”Sistemul MindMi” de către psihologii cu drept de liberă practică, pentru niciuna dintre specialitățile în care aceștia își desfășoară activitatea profesională.

Revenim cu precizarea transmisă și anterior de către Colegiul Psihologilor din România care, în cadrul discuțiilor din aceste zile, a fost reafirmată de întreaga comunitate științifică și profesională și susținută de către reprezentanții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, mai precis avem în vedere faptul că este necesar ca, în activitatea profesională, psihologii cu drept de liberă să utilizeze probe de evaluare psihologică ale căror caracteristici (validitate, fidelitate) au fost stabilite pentru populația testată, metode, tehnici, abordări, instrumente care au o fundamentare științifică recunoscută de comunitatea profesională.

Precizăm faptul că metodele și tehnicile de evaluare și asistență psihologică avizate de către Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România se regăsesc pe pagina de internet a Colegiului Psihologilor din România, www.copsi.ro, secțiunea Metodologie.

Președinții Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România
Gabriela Dumitriu, Laura Pătruț, Corneliu Havârneanu, Vasile Marineanu, Adrian Opre, Florin Sava