Colegiul Psihologilor din România

Login 

COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA

 

 

 

 

COMUNICAT

privind intentia Ministerului Transporturilor si Infrastructurii de a anula dispozitiile

Ordinului MT nr. 922/2007

 

 

 

In data de 22 septembrie 2009, Directia medicala din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a inaintat presedintelui Colegiului Psihologilor din Romania proiectul unui ordin prin care se abroga dispozitiile Ordinului MT nr. 922/2007. Proiectul inaintat este insa inacceptabil din toate punctele de vedere, reprezentand o intoarcere in timp la reglementari care au scandalizat corpul profesional al psihologilor romani in anul 2007.

Reamintim pe aceasta cale faptul ca dispozitiile Ordinului MT nr. 922/2007 au fost stabilite prin negocieri directe intre reprezentantii Ministerului Transporturilor si cei ai Colegiului Psihologilor din Romania, fapt care a constituit un succes de ambele parti si o prima etapa in profesionalizarea si externalizarea serviciilor psihologice in specialitatea psihologia transporturilor.

Prin Ordinul MT nr. 922/2007 au fost recunoscute mai multe drepturi ale psihologilor romani precum si ale formelor independente de exercitare a profesiei, fiind reglementata in mod independent examinarea psihologica in domeniul sigurantei circulatiei. De asemenea, prin actul mai sus-amintit au fost eliminate mai multe prevederi abuzive, stabilite prin reglementarea precedenta ce se doreste a fi negociata. Astfel, a fost realizat un sistem functional de colaborare intre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Colegiul Psihologilor din Romania, ceea ce a permis agreerea furnizorilor de servicii psihologice, a incurajat dezvoltarea competentelor profesionale ale psihologilor romani si a creat conditiile unor practici concurentiale in domeniu.

            Din pacate,  in acest interval, Directia medicala a continuat sa agreeze societatile comerciale pentru efectuarea examinarilor psihologice ale persoanelor cu competente in domeniul sigurantei circulatiei, fara respectarea dispozitiilor legale. Astfel am constatat si am sesizat in nenumarate randuri Ministerului Transporturilor despre incalcarea dispozitiilor  Ordinului MT nr. 922/2007 prin emiterea unor certificate de agreere pentru examinarea psihologica unor societati comerciale, in special policlinicilor private, care nu respecta dispozitiile Legii nr. 213/2004 si actele de punere in aplicare, insa Directia medicala nu a raspuns nici pana astazi acestor sesizari.

Directia medicala nu a inteles nici pana astazi realitatea legislativa din Romania, faptul ca exista doua profesii independente, reglementate prin doua legi speciale distincte, respectiv profesia medicala si cea psihologica.

Prin proiectul propus, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii reia in mare parte dispozitiile Ordinului MT nr. 2462/2006, aprobat la propunerea aceleiasi Directii medicale, care, din fericire a fost abrogat prin chiar dispozitiile Ordinului MT nr. 922/2007. Practic, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii doreste sa mai aprobe odata un ordin abrogat, si aceasta impotriva vointei psihologilor romani si a autoritatii romane competente pentru profesia de psiholog.

Consideram ca propunerile inaintate de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii  sunt  inacceptabile pentru psihologii romani, iar invitatia la dialog pe marginea acestor propuneri este o sfidare la adresa corpului nostru profesional, in conditiile in care se reiau ideile functionarilor Directiei medicale si forului executiv din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, idei care favorizeaza o anumita categorie de societati comerciale, constituita din vechi colaboratori.

De asemenea, in cazul in care noul proiect va fi aprobat, se creează premisele unui monopol al furnizarii serviciilor psihologice, prin care comisiile teritoriale de siguranţă a circulaţiei şi navigaţiei vor putea majora în mod nejustificat şi artificial cheltuielile de examinare psihologică.

Noul proiect contine una dintre aberaţiile juridice ale ultimelor decenii, respectiv obligatia psihologilor de a incheia un contract de colaborare cu unitatile sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si de a achita acestora fără niciun temei legal un comision de 10% din toate veniturile obtinute in urma desfasurarii activitatii. Aceste masuri, precum si celelalte prevederi abuzive prezentate in proiect vor conduce la desfiintarea formelor independente ale profesiei care activeaza in domeniu deoarece acestea nu vor putea indeplini conditiile stipulate in ordin.

In ceea ce priveste sistemul de raportare on-line a avizelor de inaptitudine, Colegiul Psihologilor din Romania a elaborat inca din anul 2008 un astfel de program informatic, insa implementarea acestuia trebuia sa fie realizata in colaborare cu Ministerul Transporturilor, fapt care condus la blocarea acestei initiative. Preluarea ideii si inserarea sa in noul proiect reprezinta numai o simpla motivatie, dupa o veche reteta, fara solutii concrete, pentru a se putea aproba celelalte reglementari aberante cuprinse in proiect.

In concluzie, se poate observa ca intenţiile celor care au elaborat acest proiect vizează controlul asupra pieţei examinărilor psihologice şi subordonarea formelor independente de exercitare a profesiei de catre unităţile sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii sau de catre colaboratorii acestora.

            Avand in vedere cele prezentate mai sus, Colegiul Psihologilor din Romania, autoritate romana competenta pentru profesia de psiholog, cu atributii directe in reglementarea profesiei si apararea drepturilor si intereselor psihologilor romani, protesteaza impotriva intentiei Ministerului Transporturilor si Infrastructurii de a reintroduce o reglementare aberanta, sanctionata deja prin abrogare.

Totodata, Colegiul Psihologilor din Romania solicita  Ministerului Transporturilor si Infrastructurii sa explice care a fost ratiunea care a stat la baza unei asemenea initiative si de ce a incercat sa aprobe din nou un act, care a fost deja dezavuat in mod deschis in anul 2007.

In cazul in care aceste demersuri vor continua, iar ministrul de resort nu va renunta in mod expres la agreerea societatilor comerciale,  Colegiul Psihologilor din Romania anunta intentia de a initia un protest in luna octombrie, in fata Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, pentru a cere mentinerea si respectarea legislatiei in vigoare.

Asiguram pe aceasta cale toti psihologii romani, ca autoritatea romana competenta pentru profesia de psiholog va apara intotdeauna drepturile si interesele legitime ale profesionistilor si se va solidariza cu initiativele membrilor sai, in scopul de a pastra demnitatea si independenta profesionala, consfintite deja printr-o lege organica.

Pentru o mai buna cunoastere a aspectelor mentionate mai sus va prezentam o situatie comparativa a reglementarilor privind examinarea psihologica a persoanelor cu responsabilitati in siguranta circulatiei.

DESCARCA TABEL SITUATIE COMPARATIVA - PDF...

 

Presedinte,

Prof. univ. dr. Mihai ANITEI

 

 

23 septembrie 2009, Bucuresti