Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare a SWS

1. Denumirea probei: Survey of Work Styles, Chestionarul Stilurilor de Lucru

2. Acronim: SWS

3. Autori: Douglas N.Jackson, Anna Mavrogiannis Gray

4. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Dragoş Iliescu, Lavinia Ţânculescu

5. Scurtă descriere a scopului probei: SWS evaluează apartenenţa la tipul A/B de personalitate fiind dedicat psihodiagnozei stresului ocupaţional / individual.

6. Versiuni avizate: Nu este cazul

7. Forme paralele existente: Absente

8. Manualul testului: Survey of Work Styles, Jackson, D., Mavrogiannis Gray, A.. Tradus şi adaptat de Iliescu, D. & Ţânculescu, L. (2006). Bucureşti: Psihocover, 80 de pagini.

9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultats Grup Srl

10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: +4 021 230 45 99, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., www.testcentral.ro

11. Copyright: 1988, 1993, Sigma Assessment Systems, Inc

12. Preţ avizat de către CPR:

Manual SWS- 54.08 euro (preţ fără TVA),

Punct online pentru administrarea/scorarea SWS- de la 7.57 euro la 2.16 euro (fără TVA),

Caiet de testare pentru SWS– 1.56 euro (fără TVA),

Foaie de raspuns pentru SWS– de la 0.64 euro la 0.1 euro (fără TVA).

Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

13. Cuvinte cheie: stres ocupaţional, personalitate, pattern de tip A, stil de lucru

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: Avizat pe o perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2006

3. Domenii de utilizare (Specialităţi): psihologia muncii şi industrial-organizaţională; psihologia aplicată în servicii; psihologie educaţională; consiliere şcolară şi vocaţională.

4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere/planificarea intervenţiilor; monitorizare

5. Utilizatori: psihologi licenţiaţi în conformitate cu regulile Colegiului Psihologilor din România.

6. Caracteristici psihice măsurate: Pattern-ul de comportament de tip A este considerat un factor de risc mediat profesional pentru bolile cardiace, dar şi pentru diverse alte afecţiuni. A fost caracterizat printr-un viguros manierism verbal şi psihomotor, un simţ cronic al urgenţei, asociat sentimentului constant de lipsă de timp, furie şi ostilitate provocate cu uşurinţă, spirit competitiv accentuat, nerăbdare extremă şi o luptă agresivă pentru a reuşi. Este de fapt un pattern comportamental, adică un complex de comportamente care tind să apară împreună, formând ceea ce în mod generic este numit „pattern comportamental de tip A" . SWS este alcătuit din şase scale consistente din punct de vedere intern: Nerăbdarea (Impatience), Furia (Anger), Implicarea în Muncă (Work Involvement), Sentimentul lipsei de timp (Time Urgency), Insatisfacţia legată de serviciu (Job Dissatisfaction) şi Competitivitatea (Competitiveness). De asemenea, a mai fost adăugată o scală A, care este o măsura globală, a tiparului de comportament de tip A.

7. Modul de utilizare (condiţii de utilizare):

7.1. Grup ţintă: personalitate normală, adulta; vârsta minimă pentru care a fost validat în România este de 18 ani.

7.2. Durata medie de aplicare: necesită pentru completare aproximativ 20 de minute

7.3. Modalităţi de aplicare: se administrează creion-hârtie (recomandat) sau online (în acest caz este necesar accesul la internet)

7.4. Condiţii de aplicare: SWS poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului.

7.5. Modalităţi de scorare: scorarea se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator).

7.6. Durata de scorare: Scorarea fiind electronica, se realizează instantaneu. Nu sunt luate în calcul durata necesară introducerii datelor (pentru scorarea online ce necesită acces la internet, scorarea PSY4 nu necesită acces la internet).

7.7. Rapoarte generate pe calculator: Toate tipurile de scorare rezultă într-un raport psihologic interpretativ de 12 pagini, care este obţinut de psiholog atât în română cât şi în engleză. Raportul oferă scorurile brute, scorurile standardizate (cote standard T), raportate la etalonul combinat al ambelor sexe şi de asemenea la etalonul specific sexului subiectului evaluat, precum şi un suport vizual şi de semnificaţii adjectivale şi comportamentale detaliate pentru interpretarea fiecăreia din cele 6 scale structurale, inclusiv câteva sugestii de dezvoltare personală adaptate scorului personal la scala respectivă. De asemenea, raportul conţine grafice ale scorurilor caracteristice la cele două scale de clasificare.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: Pentru SWS există un modul de training intensiv; sesiunea de training durează 6 ore, se desfăşoară în grupe mici, de 5-6 participanţi.