Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare FFNPQ

1. Denumirea probei: Chestionarul Nonverbal de Personalitate în Cinci Factori (Five Factor Nonverbal Personality Questionnaire)

2. Acronim: FFNPQ

3. Autori: Sampo V. Paunonen, Douglas N. Jackson, Michael C. Ashton

4. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Dragoş Iliescu, Mihaela Minulescu, Cătălin Nedelcea

5. Scurtă descriere a scopului probei:  FFNPQ subscrie abordării Big Five, relevând un profil cu cinci dimensiuni al personalităţii umane.

6. Versiuni avizate: Nu este cazul

7. Forme paralele existente: Absente

8. Manualul testului: 166 de pagini, Editura Odyseea, 2006

9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL

10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

11. Copyright: 2004, Sigma Assessement Systems, Inc.

12. Preţ avizat de către CPR: 

Manual NPQ/FFNPQ- 54.08 (fără TVA),

Caiet de testare– de la 10.82 euro la 5.41 euro (fără TVA),

Punct online pentru administrarea/scorarea FFNPQ– de la 3.79 euro la 1.08 euro (fără TVA),

Foaie de răspuns (o aplicare)- de la 0.64 euro la 0.1 euro (fără TVA).

Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

13. Cuvinte cheie: personalitate normală, psihodiagnostic, copii, adolescenţi, adulţi,

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: Avizat pe o perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2006

3. Domenii de utilizare: psihologia muncii şi industrial-organizaţională; psihologia aplicată în servicii; psihologia transporturilor; psihologie educaţională; consiliere şcolară şi vocaţională.

4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere/ planificarea intervenţiilor; monitorizare.

5.Utilizatori: psihologi licenţiaţi în conformitate cu regulile Colegiului Psihologilor din România.

6. Caracteristici psihice măsurate:

Chestionarul Nonverbal de Personalitate în Cinci Factori este un instrument omnibus, structurat, nonverbal, centrat pe măsurarea celor cinci supra-factori de personalitate care constituie baza modelului Big Five:

1. N (NevrotismNeuroticism) detectează indivizi cu accente nevrotice puternice, indivizi cu o emoţionalitate accentuată, indivizi cu frici care necesită sprijin afectiv pentru a trece peste astfel de faze.

2. E (ExtraversieExtraversion) detectează indivizi comunicativi, sociabili, cu prezenţă socială, comunicativi, cu o capacitate de verbalizare deosebită.

3. O (Deschidere către experienţeOpenness to Experience) detectează indivizi deschişi către experienţe senzoriale, cu simţ artistic, înclinaţi spre muzică sau arte plastice.

4. A (AgreabilitateAgreeableness) detectează indivizi agreabili, plăcuţi, animaţi de sentimente plăcute faţă de copii, faţă de animale şi în general faţă de cei din jur, cu rezistenţă la frustrare.

5. C (ConştiinciozitateConscientiousness) detectează indivizi ordonaţi, curaţi, care preferă medii de lucru bine structurate şi controlate, capabili de muncă susţinută.

7. Modul de utilizare:

7.1. Grup ţintă: evaluarea personalităţii normale adulte sau adolescente ( limita de vârstă - 12 ani).

7.2. Durata medie de aplicare: FFNPQ este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea FFNPQ nu durează mai mult de 10 minute.

7.3. Modalităţi de aplicare: FFNPQ este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma sa cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion-hârtie, FFNPQ se compune din două părţi. Prima este caietul de testare, care conţine o copertă, urmată de instrucţiunile de răspuns, apoi cei 60 de itemi nonverbali structuraţi pe mai multe pagini, fiecare pagină conţinând un număr egal de itemi (mai puţin ultima pagină, care conţine doar 4 itemi). Cea de-a doua parte a pachetului este foaia de răspuns. Caietul de testare este reutilizabil, în timp ce foile de răspuns sunt de unică folosinţă. FFNPQ poate fi administrat şi online, prin acces pe site şi identificare cu nume de utilizator şi parolă.  

7.4. Condiţii de aplicare: FFNPQ poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

7.5. Modalităţi de scorare: cotarea FFNPQ se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator).

7.6. Durata de scorare: instantanee. Nu sunt luate în calcul durata necesară introducerii datelor (pentru scorarea online ce necesită acces la internet.

7.7. Rapoarte generate pe calculator: Toate tipurile de scorare rezultă într-un raport psihologic interpretativ de 8 pagini, care este obţinut de psiholog atât în română cât şi în engleză. Raportul oferă scorurile brute, scorurile standardizate (percentile), raportate la etalonul combinat şi de asemenea la etalonul specific sexului subiectului evaluat, precum şi un suport vizual şi de semnificaţii adjectivale şi comportamentale detaliat pentru interpretarea fiecăreia din cele 5 scale ale modelului Big Five.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: Pentru NPQ/FFNPQ există două module de training intensiv: (a) Lucrul cu scale structurale, (b) Lucrul cu scorurile BigFive. Sesiunile de training durează fiecare 6 ore, se desfăşoară în grupe mici, de 5-6 participanţi.