Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

MOD DE UTILIZARE A DAPP-BQ INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE ALE DAPP-BQ

  1. Denumire: Dimensional Assessment of Personality Pathology - Basic Questionnaire
  1. Acronim: DAPP-BQ
  1. Autori: John W. Livesley, Douglas N. Jackson
  1. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Dragoş Iliescu, Roxana Dimache, Şerban-Andrei Zanfirescu
  1. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: Instrument destinat să contribuie la identificarea și evaluarea tulburărilor de personalitate conform DSM-5, la adulți cu vârsta de peste 18 ani.
  1. Versiuni avizate: -
  1. Forme paralele existente/Alte versiuni: -
  1. Manualul testului: 184 de pagini, Editura Sinapsis, 2018.
  1. Licenţa de distribuire pentru România: SC D&D CONSULTANTS GRUP SRL (TestCentral)
  1. Date de contact ale distribuitorului: adresa de corespondență - Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.
  1. Copyright: SIGMA Assessment Systems, Inc. (2010, 2018), 511 Fort Street, Suite 435, Port Huron, Michigan 48061-0984, USA, W. John Livesley, Ph.D., M.D. & Douglas N. Jackson, Ph.D.
  1. Cuvinte cheie: DAPP-BQ, instrument clinic, tulburări de personalitate, DSM-5, plan de tratament, patologia personalității

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

  1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată
  1. Anul în care a fost acordat avizul: 2022
  1. Caracteristici tehnice
  1. Bazele teoretice ale testului
  2. Calitatea materialelor de testare
  3. Etaloane
  4. Fidelitate
  5. Validitate
  1. Domenii de utilizare: Psihologie Clinică, Psihologia muncii și organizațională, Psihologie aplicată în servicii, Psihologie aplicată în domeniul apărării și securității naționale.
  1. Scopul utilizării: evaluare personalitate și psihopatologie
  1. Utilizatori: psihologi licenţiaţi; în conformitate cu regulile APA, accesul la utilizarea acestui test de clasă C poate fi obţinut şi de către persoane care nu au absolvit cursuri academice de psihologie, dacă acestea trec printr-un training intensiv privind utilizarea respectivului test şi dacă pot convinge prin curricula profesională şi prin apartenenţa la asociaţii profesionale şi academice româneşti şi/sau internaţionale, că stăpânesc toate competenţele necesare.
  1. Caracteristici psihice măsurate:

DAPP-BQ® este un instrument clinic revoluționar susținut de peste 15 ani de cercetări empirice. Acesta utilizează o structură dimensională consistentă cu abordările curente în clasificarea tulburărilor de personalitate, fiind compatibil cu sistemul de clasificare DSM-5. DAPP-BQ® este un chestionar self-report, care se bazează pe un model dimensional al tulburărilor de personalitate. Modelul susține faptul că trăsăturile care țin de tulburările de personalitate sunt trăsături continue care acoperă și personalitatea normală și că distincția dintre nivelul normal și nivelul disfuncțional pentru aceste caracteristici de personalitate este mai degrabă cantitativă decât calitativă. Cu alte cuvinte, DAPP-BQ® a fost construit pentru a contribui la tratamentul tulburărilor de personalitate situate pe întregul continuu, de la cele mai severe la cele mai puțin manifeste.

DAPP-BQ® este alcătuit din 290 de itemi care evaluează 18 dimensiuni reprezentative pentru tulburările de personalitate. Cele 18 scale sunt definite în termenii în care aceste trăsături se manifestă la persoane cu tulburări de personalitate. Prin urmare, numele scalelor reflectă termeni diagnostici și constructe care sunt utilizate în mod normal în

practica clinică, venind astfel în ajutorul clinicienilor, în diagnosticarea și tratamentul pacienților lor. În continuare sunt oferite definiții scurte ale celor 18 scale.

  1. Labilitate emoțională (Affective Lability)

Emoțiile tind să fie intense și instabile; schimbări de dispoziție frecvente; reacțiile emoționale par adesea extreme.

  1. Anxietate (Anxiousness) Sentimente de frică și îngrijorare.
  2. Nepăsare emoțională (Callousness)

Indiferență față de sentimentele și bunăstarea celorlalți; lipsește empatia și sentimentul regretului.

  1. Compulsivitate (Compulsivity)

Ordine și sistematizare; preferința pentru structură și organizare.

  1. Probleme de conduită (Conduct Problems)

Tendința de a manifesta o serie de comportamente disociale și o lipsă de interes pentru normele sociale.

  1. Disfuncționalitate cognitivă (Cognitive Dysregulation)

Gândirea tinde să devină dezorganizată mai ales în condiții de stres; are percepții și idei neobișnuite.

  1. Probleme de identitate (Identity Problems) Simț instabil al propriei persoane sau identități.
  2. Atașament nesigur (Insecure Attachment)

Pattern de teamă și nesiguranță în relațiile interpersonale care implică atașament.

  1. Probleme de intimitate (Intimacy Problems) Evită intimitatea.
  2. Afiliere scăzută (Low Affiliation)

Dezinteres și evitarea subsecventă a relațiilor sociale și a contactelor; detașare socială.

  1. Narcisism (Narcissism)

Grandoman(ă), cu o nevoie puternică de atenție și aprobare.

  1. Opoziționalitate (Oppositionality)

Rezistă în mod pasiv să realizeze așteptările pe care ceilalți le au de la el/ea, privind o performanță satisfăcătoare în sarcinile rutiniere.

  1. Respingere (Rejection) Ostil(ă), critic(ă), antagonist(ă).
  2. Expresivitate limitată (Restricted Expression) Nu-și exprimă emoțiile, distant(ă).
  3. Autovătămare (Self-Harm)

Tendința de a-și face rău în mod deliberat și de a avea gânduri sinucigașe.

  1. Căutarea stimulării (Stimulus Seeking)

Are nevoie de stimulare și incitare, caută senzații; nesăbuit(ă), impulsiv(ă).

  1. Submisivitate (Submisiveness)

Subordonat(ă), timid(ă) și deloc asertiv(ă), caută în mod constant sprijinul și îndrumarea celorlalți.

  1. Suspiciozitate (Suspiciousness)

Nu are încredere în ceilalți; hiperalert(ă) la semnale care sugerează amenințări interpersonale și sau intenții de agresivitate din partea altora.

Scalele pot fi grupate în următoarele secțiuni:

  • Disfuncționalitate emoțională (Emotional Dysregulation): Labilitate emoțională, Anxietate, Disfuncționalitate cognitivă, Probleme de identitate, Atașament nesigur, Submisivitate;
  • Comportament disocial (Dissocial Behavior): Nepăsare emoțională, Probleme de conduită, Narcisism, Respingere, Căutarea stimulării;
  • Evitare socială (Social Avoidance): Probleme de intimitate, Afiliere scăzută, Expresivitate limitată
  • Comportament compulsiv (Compulsiveness): Compulsivitate.
  1. Modul de utilizare:
    1. Grup ţintă: DAPP-BQ este destinat adulților (cel puțin 18 ani) și necesită un nivel de înțelegere a cuvântului scris corespunzător clasei a șasea, dar şi un nivel satisfăcător de cooperare şi de implicare în sarcină. Colectarea datelor pentru DAPP-BQ® a avut loc între 2011 și 2013. Peste 1300 formulare au fost completate pe parcursul procesului de colectare a datelor. Datele au fost colectate de către psihologi și asistenți de cercetare, de pe întreg teritoriul României.

Eșantionul normativ românesc al DAPP-BQ este format din 1181 participanți (N = 1181), dintre care 595 gen masculin și 586 gen feminin. În cadrul manualului testului sunt disponibile și date privind detalii statistice suplimentare, de la distribuția pe zona statistică, categoria de vârstă în funcție de gen la distribuția pe educație în funcție de mediul de proveniență. Suplimentar eșantionului clinic românesc (de 120 de persoane) cules, normele clinice românești au fost realizate prin ecuare (score equating): normele clinice pentru România au fost calculate pe baza coroborării dintre eșantionul american de populație normală și respectiv clinică; progresia astfel constatată a scorurilor pentru diversele scale ale chestionarului și pentru diversele paliere de variație a fost utilizată și pentru a estima scorurile clinice românești.

    1. Durata medie de aplicare: DAPP-BQ este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Majoritatea respondenților termină completarea în 50 de minute.
    2. Modalităţi de aplicare: DAPP-BQ se poate administra clasic, în maniera creion- hârtie sau online, direct pe computer. Clinicianul administrează itemii persoanei evaluate punând la dispoziția acesteia caietul de testare (care conține itemi și este reutilizabil) și foaia de răspuns pe care aceasta vor nota răspunsurile sau îi va adresa o invitație de completare pe computer.
    3. Condiţii de aplicare: DAPP-BQ poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia examinatului. Ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabile să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.
    4. Scorarea DAPP-BQ se poate face, exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare prin scorare computerizată.
    5. Durata de scorare: raportul interpretativ se generează instant.
    6. Rapoarte generate pe calculator: Da.
    7. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: SC D&D CONSULTANTS GRUP SRL furnizează pentru DAPP-BQ un modul de training intensiv, la cerere.
  1. Observaţii