Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

24 septembrie 2021 – Acea zi istorică pentru psihologia românească și membrii Colegiului Psihologilor din România

Dragi colegi,

Astăzi, 24 septembrie 2021, psihologia din România se bucură de recunoașterea locului și rolului său în societate și profesioniștii Colegiului Psihologilor din România vor avea oportunitatea de a fi mai aproape de toți copiii care vor avea nevoie de suport, de părinții acestora, de școală și, prin intervenții integrate, de societatea în care trăim.

S-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 917 din 24.09.2021, Ordonanța de urgență privind aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – ”Din grijă pentru copii”.

”Art. 11. — Serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii se asigură de către psihologi acreditați de Colegiul Psihologilor din România, din domeniile psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională, psihopedagogie specială, psihoterapie, consiliere psihologică, psihologie clinică, organizați în cabinete individuale de psihologie, societăți civile profesionale de psihologie, cabinete asociate.
Art. 12. — (1) Decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică din Program se asigură de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale și cele de rectificare, prin bugetul alocat Ministerului Muncii și Protecției Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.”

Niciun drum nu este prea lung și nici prea greu atunci când știi că munca ta poate contribui la mai binele unor copii, familii, la mai binele societății în care trăim. Și când pe acest drum întâlnești oameni care împărtățesc aceleași valori, instituții ale statului care oferă suport și găsesc soluții, profesioniști din diverse domenii, ia naștere un astfel de proiect – ”Din grijă pentru copii”.

Pentru Colegiul Psihologilor din România a fost o mare responsabilitate și o bucurie deopotrivă implicarea în tot procesul de concepere, scriere, armonizare a proiectului, iar astăzi venim în față D-voastră cu acest proiect pe care avem convingerea că îl veți implementa cu succes, cu dăruire, cu profesionalism, cu empatie, cu drag de copii.

Vă invităm să ascultați interviul cu doamna Consilier de Stat – Cancelaria Prim-ministrului la Guvernul României, Maria Mădălina Turza, inițiatorul acestui proiect, urmând să revenim în atenția D-voastră cu toate detaliile legate de implementare pe măsură ce acestea vor fi finalizate.

Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest proiect!

Voi încheia, însă, cu cei care au fost sufletul acestui proiect din partea Colegiului Psihologilor din România, dorind să transmit mesajul meu de recunoștință pentru cei care au muncit neobosit, luni de zile, pentru ca acest proiect să devină realitate.

Membrii Colegiului Psihologilor din România vor deconta direct serviciile psihologice pentru că experții desemnați, doamna Roxana Maier și domnul Adrian Roșan, cu suportul administrativ și juridic oferit de doamna Laura Pătruț și doamna Ruxandra Konradi, au fost foarte buni mesageri ai liberalismului profesiei noastre.

Cu prețuire,

Președintele Colegiului Psihologilor din România
Prof. univ. dr. Ion Dafinoiu