Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mod de utilizare pentru JVIS

Date de identificare JVIS

1. Denumirea probei: Jackson Vocational Interest Survey

2. Acronim: JVIS

3. Autor: Douglas N. Jackson, Ph.D

4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Dragoş Iliescu, Raluca Livinţi.

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: JVIS este un instrument psihometric utilizat  larg la nivel internaţional pentru estimarea intereselor vocaţionale.

6. Versiuni avizate: -

7. Forme paralele existente: -

8. Manualul testului: 358 de pagini, Editura Sinapsis, Cluj-Napoca, 2007

9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL

10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

11. Copyright: 2000, Sigma Assessment

12. Preţ avizat de către CPR: 

Manual JVIS- 91.94 euro (fără TVA),

Punct online pentru administrarea/scorarea JVIS– de la 15.14 euro la 6.49 euro (fără TVA),

Caiet de testare– de la 5.95 euro la 3.24  euro (fără TVA),

Foaie de raspuns pentru JVIS– de la 0.64 euro la 0.10 euro (fără TVA).

Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

13. Cuvinte cheie: interese vocaţionalestiluri de muncăprofiluri ocupaţionaleroluri de muncă.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: avizat pe perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2008

3. Domenii de utilizare:  psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională; psihologia muncii şi organizaţională

4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere /planificarea intervenţiilor

5.Utilizatori: psihologi licenţiaţi în conformitate cu regulile Colegiului Psihologilor din România

 6. Caracteristici psihice măsurate: Principalul drum folosit în dezvoltarea JVIS s-a bazat pe o conceptualizare a dimensiunilor intereselor vocaţionale, numite Scalele Intereselor de Bază (Basic Interest Scales), sau „scalele structurale", care traversează anumite grupuri ocupaţionale. Scopul a fost acela de a găsi un set de caracteristici care să poată fi folosite singure sau în combinaţii şi care să fie utile în descrierea unei varietăţi cât mai largi de ocupaţii. De asemenea, rolul acestor caracteristici este acela de a discrimina cât mai eficient între subclasificările din interiorul ocupaţiilor specifice. Utilizarea ca unitate de bază în analiză a intereselor vocaţionale, mai degrabă decât direct a ocupaţiilor, furnizează un cadru pentru a descrie în mod eficient şi economic patternurile intereselor unei arii largi de grupuri ocupaţionale. Există un total de 34de scale, care numără câte 17 itemi fiecare.

 7. Modul de utilizare:

7.1. Grup ţintă: persoanele care se află în cursul procesului de decizie a unei direcţii de studiu şi de carieră, elevii de liceu şi colegiu care se află în procesul formulării planurilor vocaţionale şi educaţionale, în consilierea vocaţională şi profesională în vederea angajării, pentru studiul intereselor vocaţionale în zona psihologiei şcolare, a psihologiei muncii şi a psihologiei industriale,  pentru aspecte legate de dinamica de personal în organizaţii etc.

7.2. Durata medie de aplicare: JVIS este un chestionar care se aplică fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare persoană poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea JVIS durează 40-90 min.

7.3. Modalităţi de aplicare: JVIS este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma sa cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion-hârtie, JVIS se compune dintr-un caiet de testare de unică folosinţă, de pe care subiectul citeşte itemii chestionarului şi pe care notează, în dreptul fiecărui item, răspunsul său. În cazul optării pentru administrarea chestionarului în varianta sa electronică, precum şi pentru gestionarea bazei de date şi a raporturilor rezultate în urma testării este necesar accesul la internet şi identificarea cu numele de utilizator şi parolă.

7.4. Condiţii de aplicare: JVIS poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

7.5. Scorarea JVIS se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator).

7.6. Durata de scorare: Scorarea fiind electronică, se realizează instantaneu, aici nefiind inclus timpul de introducere a răspunsurilor persoanei chestionate.

7.7. Rapoarte generate pe calculator: În urma scorării electronice este disponibil un raport descriptiv detaliat de 28 de pagini, disponibil atât în limba română cât şi în limba engleză. Raportul JVIS este construit în jurul profilului individual obţinut la scalele structurale. Acest profil este prezentat sub forma unui grafic care conţine toate scalele structurale ale chestionarului. Adiacent fiecăruia dintre numele celor 34 de scale este prezentat scorul brut obţinut de individul evaluat, scorul standardizat (T) aferent acestuia şi scorul în percentile, bazat pe normele feminine, masculine şi pe cele combinate. Scorurile în percentile bazate pe normele combinate sunt prezentate de asemenea vizual, într-un grafic sub formă de bară. Barele mai lungi identifică ariile în care respondentul prezintă cel mai mare interes, în comparaţie cu eşantionul normativ. Barele scurte arată ariile faţă de care respondentul prezintă mai puţin interes.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru JVIS un modul de training intensiv. Sesiunea de training durează 7 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.