Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mod de utilizare pentru BFQ

Date de identificare a probei

1. Denumirea probei: Big Five Questionnaire

2. Acronim: BFQ

3. Autor: Gian Vittorio Caprara, Ph.D., Claudio Barbaranelli, Ph., Patrizia Steca, PhD.

4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Horia D. Pitariu, PjD, Daniela Vercellino, PhD., Dragoş Iliescu, PhD

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: Chestionarul celor Cinci Factori (BFQ) este o măsură structurată nonverbală, omnibus, a unor coordonate de personalitate, care a fost construită pentru a cialis online măsura caracteristici ale personalităţii normale. Chestionarul constă din 156 de itemi, grupaţi în cinci supra-factori, fiecare cu două faţete distincte, caracteristice pentru teoria Big Five a personalităţii umane.

6. Versiuni avizate: -

7. Forme paralele existente: -

8. Manualul testului: 126 de pagini, Editura Sinapsis, 2008.

9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL

10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

11. Copyright: O.S. Organizzazioni Speciali România s.r.l.

12. Preţ avizat de către CPR:  

Manual BFQ- 54.08 euro (fără TVA),

Punct online/PSY4 pentru administrarea/scorarea BFQ– de la 7.03 euro la 4.33 euro (fără TVA),

Caiet de testare BFQ- de la 5.95 euro la 3.24 euro (fără TVA),

Foaie de răspuns BFQ- de la 0.64 euro la 0.10 euro (fără TVA).

Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

13. Cuvinte cheie: chestionar de personalitatebig five.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2009

3. Domenii de utilizare: metodă utilizată în domeniul resurselor umane, psihologiei industrial/organizaţionale, în psihologia clinică, psihologia şcolară. orientarea vocaţională, în consiliere şi cercetare.

4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere/ planificarea intervenţiilor; monitorizare

5. Utilizatori: psihologi licenţiaţi; în conformitate cu regulile APA, accesul la utilizarea acestui test de clasă B poate fi obţinut şi de indivizi care nu au absolvit cursuri academice de psihologie, dacă trec printr-un training intensiv privind utilizarea respectivului test şi dacă pot convinge prin curricula profesională şi apartenenţa la asociaţii profesionale şi academice româneşti şi/sau internaţionale, că stăpânesc toate competenţele necesare.

6. Caracteristici psihice măsurate: BFQ a fost generat pentru a oferi specialistului un instrument uşor de administrat pentru măsurarea celor cinci mari factori împreună cu cele două subdimensiuni ale fiecăruia dintre aceştia. BFQ este un instrument de 156 de itemi, iar populaţia căreia îi poate fi administrat este formată din adulţi şi adolescenţi. BFQ poate fi administrat începând cu vârsta de 13 ani. Poate fi administrat individual sau în grup, creion-hârtie sau electronic.

7. Modul de utilizare:

7.1. Grup ţintă: BFQ are aplicabilitate şi utilitate cross-culturală. Chestionarul poate fi administrat cu succes pentru populaţii din mediul organizaţional, şcolar, medical, psihiatric şi bineînţeles în medii de cercetare.

7.2. Durata medie de aplicare: 20-30 de minute.

7.3. Modalităţi de aplicare: BFQ este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion hârtie, BFQ se compune dintr-un caiet de testare de pe care subiectul citeşte itemii chestionarului şi o foaie de răspuns pe care se noteză răspunsurile. În cazul optării pentru administrarea chestionarului în varianta sa electronică, precum şi gestionarea bazei de date şi a raporturilor rezultate în urma testării este necesar accesul la internet şi identificarea cu numele de utilizator şi parola.

7.4. Condiţii de aplicare: BFQ poate fi administrat atât indivudual, cât şi în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli care ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatorului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar puteea să nu fie capabile să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

7.5. Scorarea BFQ se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator) și scorare PSY4.

7.6. Durata de scorare: scorarea fiind electronică se realizează instantaneu.

7.7. Rapoarte

Rapoarte generate pe calculator: în urma scorării electronice este disponibil un raport descriptiv detaliat de 13 pagini, disponibil în limba română. Raportul detaliat conţine o secţiune introductivă, profilul BFQ și raportul detaliat.

Secţiunea care conţine profilul BFQ cuprinde grafice ale scorurilor caracteristice pentru persoana evaluată, acestea fiind însoţite atât de prelucrarea numerică a scorurilor, cât şi de o reprezentare grafică a acestora şi de unele descrieri minime ale semnificaţiilor scorurilor. De asemenea, sub fiecare grafic se poate citi o descriere a comportamentelor tipice pentru persoanele cu scoruri mari şi pentru cele cu scoruri mici, iar deasupra graficului este dată o scurtă descriere a obiectivelor scalei, pentru a fixa cadrul interpretativ.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru BFQ un modul de training intensiv. Sesiunea de training durează 14 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.