Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mod de utilizare pentru ABCD-M

 Date de identificare ABCD-M

1. Denumirea probei: ABCD-M

2. Acronim: ABCD-M

3. Autor: Mihaela Minulescu

4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: -

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: ABCD-M este un inventar românesc construit psiholexical pentru măsurarea  celor cinci mari factori ai personalităţii.

6. Versiuni avizate: -

7. Forme paralele existente: -

8. Manualul testului: 268 de pagini, Editura Sinapsis, 2008.

9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL

10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

11. Copyright: 2008, Mihaela Minulescu/  Testcentral

12. Preţ avizat de către CPR: 

Manual ABCD-M- 64.90 euro (fără TVA),

Punct online pentru administrarea/scorarea ABCD-M– de la 4.33 euro la 1.62 euro (fără TVA),  

Punct Psy4 pentru administrarea/scorarea ABCD-M- de la 4.33 euro la 1.62 euro (fără TVA),

Caiet de testare– de la 5.95 euro la 3.24 euro (fără TVA),

Foaie de răspuns ABCD-M– de la 2.70 euro la 1.40 euro (fără TVA),

Fişă rezumativă ABCD-M– de la 1,62 euro la 0.43 euro (fără TVA),

Set fişe de profil (feminin, masculin şi general) ABCD-M– 8.10 euro la 4.2 euro (fără TVA).

Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

13. Cuvinte cheie: dimensiunile Big Five, personalitate, chestionar românesc de personalitate.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2008

3. Domenii de utilizare: psihologie clinică, consiliere psihologică, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi a carierei, psihologia muncii, psihologia aplicată în servicii,  

4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere/ planificarea intervenţiilor; monitorizare

5.Utilizatori: psihologi licenţiaţi în conformitate cu regulile Colegiului Psihologilor din Români.

6. Caracteristici psihice măsurate: ABCD-M măsoară 5 dimeniuni fundamentale ale personalităţii şi 25 de faţete ale acestora. ABCD-M este un instrument de 151 de itemi, iar  populaţia căreia îi poate fi administrat este formată din adulţi şi adolescenţi. ABCD-M poate fi administrat începând cu vârsta de 16 ani, completarea lui necesitând în general 30-40 de minute. Inventarul poate fi administrat individual sau în grup, creion-hârtie sau online. ABCD-M a fost generat pentru a oferi specialistului un instrument uşor de administrat şi obiectiv în ceea ce priveşte evaluarea dimensiunilor personalităţii. Chestionarul are în total 30 de  scale.

7. Modul de utilizare:

7.1. Grup ţintă: populaţia căreia îi poate fi administrat fiind formată din adulţi şi adolescenţi.

7.2. Durata medie de aplicare: ABCD-M este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea ABCD-M nu durează mai mult de 30-40 de minute.

7.3. Modalităţi de aplicare: ABCD-M este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma sa cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion-hârtie, ABCD-M se compune dintr-un caiet de testare de pe care subiectul citeşte itemii chestionarului şi o foaie de răspuns pe care se notează răspunsurile. De asemenea, cu ajutorul hârtiei carbon, răspunsurile sunt înscrise pe grila de cotare. Psihologul are la dispoziţie 3 etaloane (populaţie generală, populaţie feminină, populaţie masculină), precum şi o fişă rezumativă pentru a da un feedback sintetic. În cazul optării pentru administrarea chestionarului în varianta sa electronică, precum şi pentru gestionarea bazei de date şi a raporturilor rezultate în urma testării este necesar accesul la internet şi identificarea cu numele de utilizator şi parolă.

7.4. Condiţii de aplicare: ABCD-M poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

7.5. Scorarea ABCD-M se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator) și scorare manuală.

7.6. Durata de scorare: scorarea se realizează  în prima fază simultan cu înscrierea răspunsurilor, continuând cu calcularea notelor la scalarea la etalon: total maxim 4 minute. Scorarea electronică se realizează instantaneu.

7.7. Rapoarte

Rapoarte generate de psiholog: există o formă scurtă sintetică pentru rezultate rezumative în care se bifează zona de semnificaţie a scorului pentru cele 5 mari dimensiuni. Rapoarte detaliate sunt generate de psiholog, prin interpretarea profilelor.

Rapoarte generate pe calculator: în urma scorării electronice este disponibil un raport descriptiv detaliat de 10 pagini, disponibil în limba română. Raportul detaliat conţine o secţiune introductivă, raportul detaliat. Secţiunea care conţine profilul ABCD-M cuprinde grafice ale scorurilor caracteristice pentru persoana evaluată pe cele 30 scale ale ABCD-M, acestea fiind însoţite atât de prelucrarea numerică a scorurilor, cât şi de o reprezentare grafică a acestora şi de unele descrieri minime ale semnificaţiilor scorurilor.

Raportul detaliat oferă o detaliere verbală a caracteristicilor motivaţionale stabilite pe baza ABCD-M. Secţiunea detaliată conţine pentru fiecare dintre cele 30 scale ale ABCD-M un grafic, care vizualizeaza atât staninele (în partea din mijloc), cât şi procentele din varianta acoperită (în partea de jos), cu un marcaj special acolo unde se plasează scorul persoanei evaluate. De asemenea, sub fiecare grafic se poate citi o descriere detaliată a comportamentelor tipice pentru persoanele cu scoruri mari şi pentru cele cu scoruri mici, iar deasupra graficului este dată o scurtă descriere a obiectivelor scalei, pentru a fixa cadrul interpretativ.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL şi Mihaela Minulescu furnizează pentru ABCD-M un modul de training intensiv. Sesiunea de training durează 14 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.