Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mod de utilizare pentru SDS

Date de identificare a probei

1. Denumirea probei: SDS-Holland (Holland’s Self-Directed Search)

2. Acronim: SDS

3. Autor: John L. Holland, Barbara Fritzsche, Amy B. Powel

4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Horia Pitariu, Daniela Vercellino, Dragoş Iliescu

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: SDS este un instrument de autoevaluare a intereselor vocaţionale ale elevilor, studenţilor şi adulţilor.

6. Versiuni avizate: -

7. Forme paralele existente: -

8. Manualul testului: manual tehnic - 164 de pagini, Editura O.S. România, 2009; ghidul profesional de utilizare – 178 de pagini, Editura O.S. România, 2009 .

9. Licenţa de distribuire pentru România: O.S. România SRL

10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

11. Copyright: PAR (Psychological Assessment Resources, Inc.)

12. Preţ avizat de către CPR: manualul tehnic al testului - 54 € fără TVA, ghidul profesional de utilizare - 54 € fără TVA, caiet de evaluare SDS – de la 10 € fără TVA (preţul variază în funcţie de tipul de licenţă şi pachetul ales), caiet de identificare a ocupaţiilor -  5 € fără TVA, broşura „Tu şi cariera ta” – 5 € fără TVA

13. Cuvinte cheie: interese vocaţionale, consiliere vocaţională, modelul hexagonal al lui John L. Holland, Realist, Investigativ, Artistic, Social, Întreprinzător, Convenţional.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat

2. Anul în care a fost acordat avizul

3. Caracteristici tehnice

3.1. Bazele teoretice ale testului

3.2. Calitatea materialelor de testare

3.3. Etaloane

3.4. Fidelitate

3.5 Validitate

4. Domenii de utilizare

5. Scopul utilizării

6. Utilizatori: în conformitate cu regulile APA, un test de clasă A poate fi utilizat de orice entitate, organizaţie sau instituţie, precum şi de orice persoană indiferent de calificarea ei profesională. De obicei testele de calificare A, care nu cer o anumită formare profesională, sunt destinate uzului în business sau în zona educaţională.

7. Caracteristici psihice măsurate: SDS este un instrument de măsurare a intereselor vocaţionale. Evaluează cele şase tipuri de interese cuprinse în modelul hexagonal al lui John L. Holland: RealistInvestigativArtisticSocialÎntreprinzător. Testul oferă un scor de 3 litere care reprezintă cele trei tipuri de personalitate cele mai apropiate de personalitatea persoanei evaluate şi apoi se fac, conform acestuia, recomandări de ocupaţii corespunzătoare din cele 1495 de ocupaţii cuprinse în caietul de identificare a ocupaţiilor.

8. Modul de utilizare:

8.1. Grup ţintă: Adulţi şi adolescenţi peste 14 ani.

8.2. Durata medie de aplicare: SDS este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm; completarea chestionarului necesită de obicei între 40 şi 50 de minute.

8.3. Modalităţi de aplicare: creion-hârtie sau electronic (online).

8.4. Condiţii de aplicare: SDS poate fi administrat individual sau în grup

8.5. Scorarea SDS se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator); scorare manuală.

8.6. Durata de scorare: scorarea electronică se realizează instantaneu; scorarea manuală durează aproximativ 5 minute.

8.7. Rapoarte generate pe calculator: În urma scorării electronice este disponibil un raport descriptiv detaliat de 13 pagini, disponibil în limbile română şi engleză. Profilul SDS oferă codul Holland al persoanei evaluate, calculat pe baza răspunsurilor oferite la SDS, o listă a aspiraţiilor ocupaţionale, cu detalii despre modul în care se compară acestea cu codul respondentului, precum şi lista potenţialelor ocupaţii satisfăcătoare, în baza codului respondentului.

8.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: O.S. România SRL furnizează pentru SDS un modul de training intensiv. Sesiunea de training durează 6 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.

9. Observaţii -.