Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mod de utilizare pentru GAMA

Date de identificare GAMA

1. Denumirea probei: General Ability Measure for Adults

2. Acronim: GAMA

3. Autor: Jack A. Naglieri, Ph.D & Achilles N. Bardos, Ph.D

4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Dragoş Iliescu & Raluca Livinţi

5. Descrierea scopului probei: GAMA evalueaza aptitudinea intelectuala generalaprin rezolvarea de probleme care utilizeaza exclusiv designuri si forme abstracte.  

6. Versiuni avizate: -

7. Forme paralele existente: -

8. Manualul testului: 96 de pagini, Editura Sinapsis, 2008.

9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL 

10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

11. Copyright: Pearson Assessments, Inc.

12. Preţ avizat de către CPR: 

Manual GAMA- 54.08 euro (fără TVA),

Caiet de testare GAMA- 12.98 euro (fără TVA),

Foaie de răspuns GAMA- de la 0.64 euro la 0.10 euro (fără TVA),

Punct online pentru administrarea/scorarea GAMA– de la 4.33 euro la 1.62 euro (fără TVA),

Punct online pentru administrarea/scorarea GAMAPLUS– de la 8.32 euro la 3.12 euro (fără TVA).

Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

13. Cuvinte cheie: aptitudine mentala generala, inteligenţă

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2008

3. Domenii de utilizare: psihologia muncii, psihologia aplicată în transporturi; psihologia aplicată în servicii, psihologie clinică, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi a carierei, psihologie aplicată în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

4. Scopul utilizării: predicţie, screening; clasificare/diagnostic; descriere/ planificarea intervenţiilor; monitorizare

5. Utilizatori: psihologi licenţiaţi în conformitate cu regulile Colegiului Psihologilor din România.

6. Caracteristici psihice măsurate: GAMA evalueaza aptitudinea intelectuala generala. GAMA este un instrument de 66 de itemi, iar  populaţia căreia îi poate fi administrat este formată din adulţi şi adolescenţi. GAMA poate fi administrat începând cu vârsta de 18 ani, completarea lui necesitând 25 de minute. Poate fi administrat individual sau în grup, creion-hârtie sau electronic. GAMA  a fost generat pentru a oferi specialistului un instrument uşor de administrat şi obiectiv în ceea ce priveşte aptitudinea intelectuala generala. 

7. Modul de utilizare:

7.1. Grup ţintă: GAMA evalueaza aptitudinea intelectuala generala, populaţia căreia îi poate fi administrat fiind formată din adulţi.

7.2. Durata medie de aplicare: GAMA este un chestionar care se aplică subiecţilor cu limită de timp, ceea ce înseamnă că dureaza 25 de minute.

7.3. Modalităţi de aplicare: GAMA este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma sa cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion-hârtie, GAMA se compune dintr-un caiet de testare de pe care subiectul citeşte itemii chestionarului şi o foaie de răspuns pe care se notează răspunsurile. În cazul optării pentru administrarea chestionarului în varianta sa electronică, precum şi pentru gestionarea bazei de date şi a raporturilor rezultate în urma testării este necesar accesul la internet şi identificarea cu numele de utilizator şi parolă.  

7.4. Condiţii de aplicare: GAMA poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

7.5. Scorarea GAMA se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator).

7.6. Durata de scorare: Scorarea fiind electronică, se realizează instantaneu.

7.7. Rapoarte generate pe calculator: În urma scorării electronice este disponibil un raport descriptiv detaliat de 9 pagini, disponibil în limba română. Raportul detaliat conţine o secţiune introductivă, profilul GAMA, raportul detaliat. Secţiunea care conţine profilul GAMA cuprinde grafice ale scorurilor caracteristice pentru persoana evaluată, acestea fiind însoţite atât de prelucrarea numerică a scorurilor, cât şi de o reprezentare grafică a acestora şi de unele descrieri minime ale semnificaţiilor scorurilor. De asemenea, sub fiecare grafic se poate citi o descriere detaliata a comportamentelor tipice pentru persoanele cu scoruri mari şi pentru cele cu scoruri mici, iar deasupra graficului este dată o scurtă descriere a obiectivelor scalei, pentru a fixa cadrul interpretativ.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru GAMA un modul de training intensiv. Sesiunea de training durează 14 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.