Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mod de utilizare pentru DECAS

Date de identificare a probei

1. Denumirea probei: Inventarul de personalitate DECAS

2. Acronim: DECAS

3. Autor: Florin-Alin Sava (coordonator)

4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: -

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: DECAS măsoară personalitatea descrisă din perspectiva celei mai cunoscute teoretizări - modelul Big-Five.

6. Versiuni avizate: DECAS 95

7. Forme paralele existente: -

8. Manualul testului: 120 de pagini, Editura ArtPress, 2008.

9. Licenţa de producere şi distribuire pentru România: PsihoProiect SRL

10. Date de contact ale distribuitorului: S.C. PSIHO PROIECT S.R.L., Sediu: Timișoara, Str. Lazăr Gheorghe, nr. 36, sc. C, ap. 9, județ Timiș, C.U.I.: RO18835144, J35/2222/2006, telefon: 0722510471, E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., www.decas.ro

11. Copyright: 2008, Florin-Alin Sava şi colaboratorii / PsihoProiect SRL

12. Preţ avizat de către CPR:  Achiziţie licenţă - 350 lei (include - manual DECAS, cont şi parolă de acces pentru aplicaţia online, 10 formulare cu întrebări utilizabile ca foi de răspuns (A4 color, 4 pagini), 20 de credite echivalente pentru 20 de aplicări soldate cu rapoarte de tip economic sau pentru 10 aplicări cu rapoarte de tip standard.

După licenţiere, utilizatorii pot alege între două variante de lucru:

- abonament anual (750 lei);

- sistem Pre Pay (ex.: 100 de formulare de răspuns şi 100 de credite) - 350 lei

Costul unei aplicări poate varia de la 2,5 lei pentru un raport economic în regim de abonament la 20 de lei pentru un raportbusiness în regim pre pay. Detalii suplimentare pot fi găsite la www.psihoproiect.ro/decas.php

13. Cuvinte cheie: Big-Five, personalitate, deschidere, extraversiune, conştiinciozitate, agreabilitate (amabilitate),  stabilitate emoţională.

 

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: aviz pe perioada nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2008

3. Domenii de utilizare: Psihologia muncii și organizațională, Psihologia transporturilor, Psihologia aplicată în servicii, Psihologie clinică, Psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocațională, Psihologie aplicată în domeniul securității naționale

4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere/ planificarea intervenţiilor; monitorizare

5. Utilizatori: psihologi licenţiaţi în conformitate cu regulile Colegiului Psihologilor din România.

6. Caracteristici psihice măsurate: DECAS este un instrument construit pe baza celui mai cunoscut model de personalitate (Big-Five). Are cinci scale de conţinut (deschidere - D, extraversiune - E, conştiinciozitate - C, agreabilitate - A şi stabilitate emoţională - S) şi trei scale filtru (dezirabilitatea socială / minciună - SD; răspunsuri date la întâmplare - RD şi răspunsuri aprobatoare - AP).DECAS a fost creat cu scopul de a fi un instrument rapid şi uşor de administrat atunci când se doreşte evaluarea dimensiunilor personalităţii din perspectiva modelului celor cinci factori de personalitate. Evaluarea celor cinci factori se face la nivel global, proba nu cuprinde analiza la nivel de faţete pentru dimensiunile evaluate.

7. Modul de utilizare:

7.1. Grup ţintă: Proba este adresată publicului larg, începând cu vârsta de 16 ani. DECAS are un indice de citire Flesch-Kinkaid de 6.6, ceea ce înseamnă că poate fi completată de către o persoană cu un nivel de alfabetizare similar unui elev de clasa a VII-a, conform standardelor internaţionale.

7.2. Durata medie de aplicare: DECAS se aplică fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Durata medie de completare a celor 95 de afirmaţii ale probei este de 10 minute.

7.3. Modalităţi de aplicare: DECAS este administrat fie sub formă creion-hârtie, fie electronic, într-o variantă online. Administrarea creion-hârtie presupune ca cel evaluat să încercuiască răspunsurile sale pe un formular A4 color ce conţine şi afirmaţiile testului. În ambele variante, completare creion-hârtie sau online, utilizatorul are nevoie de acces la internet pentru a cota şi a genera rapoarte, în baza unei identificări prealabile cu un nume de utilizator şi parolă.

7.4. Condiţii de aplicare: DECAS poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

7.5. Scorarea DECAS se face online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele). Pentru aceasta se accesează adresa www.psihoproiect.ro/decas.php şi se introduce numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator).

7.6. Durata de scorare: Scorarea electronică se realizează instantaneu. Durata de introducere a datelor este în jurul a 1-2 minute per aplicare.

7.7. Rapoarte

Rapoartele sunt generate de calculator, în urma scorării electronice. Utilizatorii pot genera trei tipuri de rapoarte: economic (1 credit, 4 pg.); standard (2 credite, 15 pg.) şi bussiness (5 credite, 18 pg.). Pentru fiecare tip de raport, utilizatorii pot opta pentru a utiliza etaloane locale (configurabile) sau un etalon standard obţinut prin eşantionare probabilistică reprezentativă la nivel naţional (N = 1250), diferenţiat în funcţie de gen şi grupe de vârstă (ex.: bărbaţi între 31 şi 45 de ani).

Fiecare utilizator are flexibilitatea de a opta pentru oricare dintre acestea, în funcţie de nevoile sale. De asemenea, aplicaţia permite stocarea, sortarea, organizarea pe fişiere şi exportarea datelor în programe generale de tip Excel sau SPSS pentru analize ulterioare.

A) Raportul economic conţine următoarele secţiuni: (1) informaţii utile în intepretarea raportului; (2) răspunsuri la itemi şi rezultatele brute; (3) gradul de încredere în rezultatele testului; (4) profilul DECAS; (5) scurta caracterizare psihologică.

B) Raportul standard conţine în plus faţă de raportul economic o detaliere a caracterizării psihologice în zece direcţii ce vizează (orientarea în viaţă; orientarea în societate; stilul de interacţiune cu oamenii, tipul de trăiri afective dominante; reacţia în situaţii de stres; reacţia în situaţii de conflict; stilul cognitiv; atitudinea faţă de muncă; modul de implicare în sarcini şi tipul caracterial).

C) Raportul business conţine în plus faţă de raportul standard: (1) o descriere succintă a personalităţii celui evaluat sub forma unui "executive summary"; (2) o serie de recomandări menite să sporească motivarea angajatului şi să faciliteze interacţiunea cu cel evaluat; (3) (opţional) identificarea gradului de compatibilitate cu un anumit post din perspectiva similarităţii dintre profilul persoanei evaluate şi profilul ideal pentru postul respectiv stabilit de către specialist.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: PsihoProiect SRL poate furniza, la cerere, un training pentru utilizarea DECAS. Sesiunea de training durează 8 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 6-8 participanţi.