Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

MOD DE UTILIZARE A QOLI INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE ALE QOLI

  1. Denumire: Inventarul Calității Vieții (Quality of Life Inventory)
  1. Acronim: QOLI
  1. Autori: Michael B. Frisch, Ph.D.
  1. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Raluca Livinţi
  1. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: QOLI este o metodă scurtă, dar cuprinzătoare, de măsurare a conceptului sintetizator de satisfacție cu viața/calitate a vieții prin intermediul a 16 dimensiuni globale, la adulți cu vârsta peste 18 ani.
  1. Versiuni avizate: -
  1. Forme paralele existente/Alte versiuni: -
  1. Manualul testului: 102 de pagini, Editura Sinapsis, 2014.
  1. Licenţa de distribuire pentru România: O.S. ORGANIZZAZIONI SPECIALI ROMÂNIA SRL (TestCentral)
  1. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon/fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.
  1. Copyright: 1994 NCS Pearson, Inc.
  1. Cuvinte cheie: QOLI, instrument clinic, calitatea vieții, plan de tratament, monitorizare progres, intervenție terapeutică, screening.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

  1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată
  1. Anul în care a fost acordat avizul: 2022
  1. Caracteristici tehnice
    1. Bazele teoretice ale testului
    2. Calitatea materialelor de testare
    3. Etaloane
    4. Fidelitate
    5. Validitate
  1. Domenii de utilizare: Psihologie Clinică, Psihologia muncii și organizațională, Psihologie aplicată în servicii, Psihologie aplicată în domeniul securității naționale.
  1. Scopul utilizării: evaluarea calității vieții
  1. Utilizatori: psihologi licenţiaţi; instrumentele de clasă B sunt destinate acelor persoane care au absolvit studii universitare cu profil psihologic ori asimilate acestora (asistența socială, psiho-sociologie, psihopedagogie specială). Aceasta este o concesie făcută situației din România, căci standardul APA stabilește accesibilitatea instrumentelor de tip B exclusiv pentru absolvirea unui curs de psihometrie la nivel de Master, precum și (condiții cumulate!) training specializat sub supervizarea unui psiholog calificat.
  1. Caracteristici psihice măsurate:

QOLI® este o metodă scurtă, dar cuprinzătoare, de măsurare a conceptului sintetizator de satisfacție cu viața/calitate a vieții prin intermediul a 16 dimensiuni globale, denumite arii ale vieții, conform Teoriei calității vieții care stă la baza inventarului. Această teorie susține că se poate identifica doar un număr finit de arii ale aspirațiilor și împlinirilor personale, valabile atât în rândul populației clinice, cât și al populației normale. Astfel, a fost alcătuită o listă cu 16 preocupări globale ale persoanelor sau, altfel spus, arii ale vieții, care sunt incluse în inventar și care s-au bazat pe o analiză exhaustivă a literaturii de specialitate. Prin urmare, respondentul va avea de răspuns unui număr de 32 de afirmații care acoperă ariile vieții și importanța pe care o acordă lor.

Scalele QOLI

Cele 16 arii ale vieții reprezintă nucleul QOLI. Ariile sunt asociate empiric cu satisfacția totală cu viața și fericirea.

Acestea sunt:

  • NEVOI PRIMARE: Sănătatea, Stima de sine, Ţelurile-și-valorile, Banii,
  • ACTIVITĂȚI - OCUPAȚII/PASIUNI: Munca, Jocul, Învățarea, Creativitatea, Ajutorul,
  • RELAȚII: Iubirea, Prietenii, Copiii, Rudele,
  • LEGATE DE MEDIU: Casa, Cartierul și Comunitatea.
  1. Modul de utilizare:
    1. Grup ţintă: QOLI a fost validat pe grupuri de adulți (18 -75 ani) şi solicită abilități de înţelegere a cuvântului scris corespunzătoare unui nivel de clasa a şasea sau mai înalt. Pentru acele persoane care nu pot să citească la acest nivel, inventarul poate fi administrat prin intermediul unui interviu. Abilitățile de citire ale potențialilor respondenți pot fi evaluate, înainte de administrarea testului, printr-o scurtă măsurare a nivelului dobândit de înţelegere a cuvântului scris. QOLI a fost întrebuinţat cu succes atât în rândul pacienților din centrele de sănătate mintală şi medicală, cât şi pe populația non-clinică, cum ar fi studenţi şi angajați din domeniul manage-mentului afacerilor. Nu este recomandată utilizarea QOLI în cazul persoanelor care sunt vizibil necooperante, confuze (ca urmare a psihozei sau a delirului), extrem de obosite sau distrase, sub influenţa alcoolului, apatice, dezorientate, agitate şi respectiv puternic afectate intelectual sau organic.
    1. Durata medie de aplicare: Având în vedere că testul QOLI este format din numai 32 de itemi, completarea lui durează în jur de 5 minute. Sunt necesare încă 5 minute pentru scorarea manuală a testului. Versiunea cu scorare manuală oferă respondenților posibilitatea de a-și explica scorurile obținute la Satisfacţie prin listarea problemelor specifice care interferează cu satisfacţia lor în toate cele 16 arii ale vieţii măsurate de QOLI.
    1. Modalităţi de aplicare: QOLI este administrat și scorat clasic, în maniera creion-hârtie. Clinicianul administrează itemii persoanei evaluate punând la dispoziția acesteia formularul de răspuns pentru scorare manuală pe care aceasta vor nota răspunsurile.
    1. Condiţii de aplicare: QOLI poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia examinatului. Ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabile să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.
    1. Scorarea QOLI se poate face, exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare prin scorare manuală.
    1. Durata de scorare: aproximativ 5 minute.
    1. Rapoarte generate pe calculator: Nu.
    1. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: O.S. România SRL furnizează pentru QOLI un modul de training intensiv, la cerere. Sesiunea de training durează 8 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.
  1. Observaţii