Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare a probei

1. Denumire: Inventarul tulburărilor de personalitate OMNI-IV

2. Acronim: OMNI-IV

3. Autor(i): Dr. Armand W. Loranger

4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Traducerea în limba română de Emma Moldovan; adaptarea pe populația din România de Amalia Maria Ciuca (coord.), Roxana Costache, Monica Albu

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului: OMNI-IV este un instrument ce permite autoevaluarea tulburărilor de personalitate la adulți.

6. Versiuni avizate (se completează de către CM): -

7. Forme paralele existente / Alte versiuni:Inventarul de personalitate OMNI (OMNI) este un instrument de autoevaluare care are 375 de itemi. Evaluează o serie de 25 de trăsături normale de personalitate, care sunt folositoare şi semnificative pentru clinicieni, consilieri, psihologi din domeniul psihologiei personalităţii şi pentru cercetători. OMNI evaluează şi 10 trăsături patologice de personalitate, bazate pe categoriile tulburărilor de personalitate.
Inventarul tulburărilor de personalitate OMNI-IV (OMNI-IV) este o versiune simplificată a chestionarului OMNI, formată din 210 itemi, care conţine doar Scalele tulburărilor de personalitate şi Scalele de validitate. Această versiune este în mod special utilă în situaţii clinice, unde nu este timp suficient pentru a completa întregul OMNI.

8. Manualul testului (număr de pagini; editura; an; versiuni test):

OMNI – inventare de personalitate: Manual de specialitate, Inventarul de personalitate OMNI, Inventarul tulburărilor de personalitate OMNI-IV/ Armand W. Loranger, Adaptarea și standardizarea OMNI-IV pe populația din România/ Amalia Maria Ciuca (coord.), Roxana Costache, Monica Albu, 114 pagini, Editura ASCR, 2016

9. Licenţa de distribuire pentru România / Dreptul de utilizare în România: S.C. Cognitrom S.R.L.
10. Date de contact ale distribuitorului: S.C. Cognitrom S.R.L., Str. Franz Liszt, nr. 12, Cluj- Napoca, 0264 581499, https://www.cognitrom.ro/

11. Copyright: S.C. Cognitrom S.R.L.
Toate drepturile rezervate. Reproducerea integrală sau parțială a textului și stocarea sa într-o bază de date, fără a cordul în scris al COGNITROM, sunt interzise și se pedepsesc conform legii.

12. Preţ avizat de către CPR:

Conform Catalogului de produse și servicii al Cognitrom (anul 2023), pachetul conține:
1. Manual de specialitate
2. Set de 25 de broșuri OMNI-IV
3. CD cu software de cotare
4. Certificat de utilizare

Tarife:
◦ Persoană fizică: 1000 lei (TVA inclus)
◦ Persoană juridică și instituții: 1600 de lei (TVA inclus)
◦ Set suplimentar de evaluare: 7 lei (TVA inclus). Comanda minimă este de 25 de seturi.
◦ Certificare suplimentară*: 200 lei (TVA inclus)
* Certificare suplimentară reprezintă certificarea (acreditarea) unui alt psiholog (pe lângă cel desemnat la achiziția pachetului de test).

Certificare: Certificatul de utilizare a testului OMNI-IV se acordă persoanelor fizice desemnate în vederea certificarii pe perioadă NEDETERMINATĂ. În vederea obținerii certificării OMNI-IV, este necesar ca persoana fizică desemnată pentru certificare să posede diplomă de licenţă în psihologie. Nu sunt necesare alte calificări sau formări.

13. Cuvinte cheie (maxim 5): Tulburări de personalitate, trăsături de personalitate accentuate, adulți.

Date despre tipul de aviz acordat și modul de utilizare
1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată
2. Anul în care a fost acordată rezoluția: 2023
3. Caracteristici tehnice (calificative/punctaje acordate de către CM în procesul de analiză): foarte bine
3.1. Fundamentarea teoretică: OMNI-IV este o scală cu fundament teoretic și empiric. Abordarea principală a construcţiei de scale a fost una flexibilă şi care a folosit atât metode raţionale, cât şi metode empirice. Metoda raţională începe cu definiţiile precise, detaliate ale trăsăturilor pe care un test intenţionează să le măsoare şi apoi se construiesc itemii, astfel încât să se potrivească cel mai bine acelor definiţii (Burisch, 1984). Metoda empirică se bazează pe măsurători psihometrice,
de exemplu frecvenţa răspunsurilor afirmative la itemi, consistenţa internă şi fidelitatea test-retest a scalelor individuale şi a constructelor lor, validitatea de criteriu, convergentă, discriminativă, metoda trăsături multiple-metode multiple (multitrait-multimethod) şi analiza factorială (Anastasi, 1988).
3.2. Calitatea materialelor de testare: foarte bună
3.3. Etaloane: Pentru adaptarea și standardizarea inventarului OMNI-IV pe populația din România au fost utilizate două eșantioane: un eşantion non-clinic, format din 479 de persoane (179 de bărbaţi şi 300 de femei), cu vârsta cuprinsă între 18 şi 73 de ani și un eşantion clinic compus din 208 persoane (102 bărbaţi şi 106 femei), cu vârsta cuprinsă între 22 şi 71 de ani. În vederea interpretării scorurilor brute ale scalelor se transformă acestea în cote T.

3.4. Fidelitate: Au fost analizate calitățile psihometrice ale scalei, dovedindu-se că acestea au valori bune, după cum urmează: consistența internă: 0,48-0,94; fidelitatea test-retest: 0,667-0.895

3.5. Validitate: toate scalele din OMNI–IV care măsoară tulburări depersonalitate au o bună validitate convergentă. De asemenea, scala are o putere bună de discriminare între clinic și non- clinic.

4. Domenii de utilizare / aplicabilitate (bifate): (se completează de către CM pe baza propunerilor solicitantului şi a analizei efectuate): psihologie clinică, psihoterapie, neuropsihologie, psihiatrie

5. Scopul utilizării (bifate): (se completează de către CM pe baza propunerilor solicitantului şi a analizei efectuate): evaluarea tulburărilor de personalitate la adulți, evaluarea personalității, cercetare

6. Utilizatori, competențe și trepte de specializare: psihologi clinicieni, psihoterapeuți, cercetători sau medici psihiatri

În vederea obținerii certificării OMNI-IV, este necesar ca persoana fizică desemnată să posede diplomă de licență în psihologie sau în medicină (cu specializarea psihiatrie). Mențiunea făcută de autorul versiunii originale este că „OMNI şi OMNI-IV ar trebui administrate şi interpretate de către un specialist calificat, aşa cum este acesta definit în Standardele Testării Educaţionale şi Psihologice (Asociaţia Americană de Cercetare Educaţională, Asociaţia Americană de Psihologie şi Consiliul Naţional de Evaluare în Educaţie, 1999). Acest specialist ar trebui să aibă experienţă în administrarea testelor psihologice, să fie conştient de condiţiile şi potenţialele riscuri ale unei astfel de testări. Ambele inventare de personalitate pot fi administrate de către cineva care a fost instruit în administrarea testelor psihologice. În astfel de situaţii, persoana instruită (tehnicianul) ar trebuisă fie supervizată de un specialist calificat. Pentru interpretarea rezultatelor este nevoie de un specialist familiarizat atât cu administrarea, cât şi cu limitele inventarelor de personalitate de autoevaluare. Examinatorul ar trebui să înţeleagă pe deplin personalitatea umană şi tulburările de personalitate.”(p. 13 din Manualul OMNI-IV). Nu sunt necesare alte calificări sau formări.
7. Caracteristici psihice măsurate / optimizate:

Inventarul tulburărilor de personalitate OMNI-IV (OMNI-IV) este un instrument util și eficient în a obţine informaţii despre trăsăturile accentuate sau despre tulburările de personalitate.

Itemii testului și scorurile obținute: 210 itemi cu răspunsuri pe scală Likert cu 7 trepte; Scoruri pe fiecare scală; Evidențierea răspunsurilor la itemii critici.

Rezultatul evaluării
Un raport în format electronic, generat automat de soft-ul OMNI-IV. Acest raport conține rezultatele obținute la toate scalele OMNI-IV:
Tulburare de personalitate paranoidă; Tulburare de personalitate schizoidă; Tulburare de personalitate schizotipală; Tulburare de personalitate antisocială; Tulburare de personalitate borderline; Tulburare de personalitate histrionică; Tulburare de personalitate narcisistă; Tulburare de personalitate evitantă; Tulburare de personalitate dependentă;
Tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă; Distres actual;
Inconsistență a răspunsurilor.

Pe lângă datele brute și cotarea scorurilor, raportul conține și interpretările detaliate ale acestor rezultate, răspunsurile la itemii critici (care indică prezența celor mai grave simptome), grafice care sumarizează întreaga evaluare, cu scopul de a urmări vizual mai ușor profilul trăsăturilor accentuate/ tuburărilor de personalitate ale clientului.

8. Modul de utilizare

8.1. Grup ţintă: persoane adulte: 18-73 de ani
OMNI-IV a fost conceput pentru a fi utilizat atât pentru populaţia generală, cât şi pentru persoane cu probleme de sănătate mintală. Etalonarea s-a făcut pentru grupa de vârstă cuprinsă între 18 şi 73 de ani.

8.2. Durata medie de aplicare a metodei sau tehnicii de evaluare sau asistență psihologică: Timp mediu de aplicare: 25-30 minute

8.3. Modalităţi de aplicare: creion-hârtie sau computerizat. Inventarul poate fi administrat fie individual, fie într-o ședință de grup.

8.4. Condiţii de aplicare: Mediul de testare ar trebui să asigure: (a) iluminare potrivită; (b) lipsa elementelor de distragere a atenţiei; (c) confidenţialitate.
8.5. Modalităţi de cotare:

Procedura de cotare se poate realiza doar folosind sistemul soft–se introduc răspunsurile la itemi, dintr-un protocol complet, în softul corespunzător (Manualul utilizatorului oferă informaţii detaliate cu privire la utilizarea soft-ului). Soft-ul OMNI-IV foloseşte mediile şi abaterile standard de la eşantionul de etalonare OMNI-IV, pentru a transforma scorurile brute în cote T liniare, care au o medie (M) de 50 şi o abatere standard (SD) de 10.
Cotarea manuală simplă –este posibilă și sunt necesare numai abilități administrative, dar nu se recomandă.

8.6. Durata de cotare:

Pregătirea: 1-2 minute
Introducerea itemilor în soft: 10-15 minute (în cazul aplicării creion-hârtie). Cotarea și generarea raportului se fac automat (câteva secunde).
OMNI-IV nu ar trebuisă fie interpretat dacă mai mult de 10 din numărul total de itemi (aproximativ 5%) lipsesc.

8.7. Rapoarte generate pe calculator (da; nu): dacă da, ce fel de indicatori sunt generaţi

Da. Cu ajutorul softului, este posibilă cotarea automată a răspunsurilor de la chestionar (210 itemi) și generarea automată a unui raport de interpretare a rezultatelor.
Raportul conține rezultatele obținute la toate scalele OMNI-IV: Tulburare de personalitate paranoidă,
Tulburare de personalitate schizoidă, Tulburare de personalitate schizotipală, Tulburare de personalitate antisocială, Tulburare de personalitate borderline, Tulburare de personalitate histrionică, Tulburare de personalitaten arcisistă, Tulburare de personalitate evitantă, Tulburare de personalitate dependentă,
Tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă; Distres actual;
Inconsistență a răspunsurilor

Pe lângă datele brute, raportul conține și interpretările detaliate ale acestor rezultate, răspunsurile la itemii critici (care indică prezența celor mai grave simptome), grafice care sumarizează întreaga evaluare, cu scopul de a urmări vizual mai ușor profilul trăsăturilor accentuate/ tuburărilor de personalitate ale clientului.

8.8. Detalii despre cursuri de formare în metoda sau tehnica de evaluare sau asistență psihologică:
- nu este cazul.

9. Observaţii (se completează de către CM dacă este cazul): nu este cazul