Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare a probei

1. Denumire: BarOn EQ-i:YV (BarOn Emotional Quotient Inventory: Youth Version)
2. Acronim: BarOn EQ-i:YV
3. Autor(i): Reuven Bar-On, James D. A. Parker
4. Autorul traducerii și adaptării versiunii românești: Dragoș Iliescu, Andreea Butucescu
5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului: inventar de autoevaluare pentru măsurarea inteligenței emoționale și sociale la copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani
6. Versiuni avizate: -
7. Forme paralele existente / Alte versiuni: -

8. Manualul testului: 92 de pagini, Editura Sinapsis Publishing Projects, 2022

9. Licența de distribuire pentru România / Dreptul de utilizare în România: SC D&D Consultants Grup SRL (TestCentral)
10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon/fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.
11. Copyright: © 2000, 2022 - Multi-Health Systems Inc.
12. Preț avizat de către CPR:
Kitul inițial de achiziție BarOn EQ-i:YV (scorare online) include:
• Manual tehnic BarOn EQ-i:YV (115.50 Eur, cu TVA) - 1 buc.
• Formular de evaluare BarOn EQ-i:YV (L) (3.27 Eur, cu TVA) – 1 buc.
• Formular de evaluare BarOn EQ-i:YV (S) (2.62 Eur, cu TVA) – 1 buc.
• Punct online administrare/scorare EQ-i:YV (L) (3.93 Eur, cu TVA) – 1 buc.
• Punct online administrare/scorare EQ-i:YV (S) (2.95 Eur, cu TVA) – 1 buc.
Total kit de bază BarOn EQ-i:YV (L) cu 25 de administrări (295.50 Eur, cu TVA) – 1 buc. Total kit de bază BarOn EQ-i:YV (S) cu 25 de administrări (254.75 Eur, cu TVA) – 1 buc.

13. Cuvinte cheie (maxim 5): BarOn EQ-i:YV, inteligență emoțională la copii și adolescenți, Coeficient de inteligență emoțională Total (EQ Total), domenii de funcționare pozitivă, domenii de dezvoltare

Date despre tipul de aviz acordat și modul de utilizare
1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată
2. Anul în care a fost acordată rezoluția: 2023
3. Caracteristici tehnice (calificative/punctaje acordate de către CM în procesul de analiză): foarte bine
3.1. Fundamentarea teoretică: bazat pe modelul Bar-On al inteligenței emoționale și sociale, model care a stat și la baza teoretică a Inventarului de inteligență emoțională Bar-On (BarOn Emotional Quotient Inventory, EQ-i; Bar-On, 1997), care este instrumentul cel mai folosit pentru măsurarea inteligenței emoționale a adulților. Modelul Bar-On este alcătuit din cinci mari dimensiuni: Intrapersonal, Interpersonal, Adaptabilitate, Managementul stresului și Starea generală, fiecare dintre aceste cinci dimensiuni largi fiind alcătuită din mai multe subcomponente, și anume din abilități și aptitudini specifice fiecărei arii.
3.2. Calitatea materialelor de testare: foarte bună
3.3. Etaloane: diferențiate în funcție de sex și vârstă, obținute pe un eșantion compus din 1369 de persoane în vârstă de 6-18 de ani, echilibrat din punct de vedere al sexului și vârstei.
3.4. Fidelitate:
Consistența internă a probei (Coeficient Cronbach alfa) este de 0.85 pentru forma lungă și 0.79 pentru forma scurtă, pentru EQ Total, și majoritatea scalelor cu valoare psihodiagnostică ale probei au coeficienți de consistență internă mai mari decât 0.80 în cazul versiunii lungi a BarOn EQ-i:YV, pentru eșantionul normativ românesc total încadrându-se între 0.79 pentru scala Interpersonal și 0.88 pentru scala Stare generală și între 0.70 pentru scala Interpersonal și 0.82 pentru scala Intrapersonal, în cazul versiunii scurte a acestui inventar.
Coeficienții de corelație liniară între testare și retestare ca și indicatori ai fidelității test-retest au valori între 0.77 și 0.85, pentru subscale, cu 0.86 pentru întreaga probă, în varianta sa lungă, și respectiv 0.82 pentru versiunea scurtă a acesteia, ceea ce arată că proba are o bună stabilitate în timp.
3.5. Validitate:
Analiza factorială exploratorie a itemilor scalelor Intrapersonal, Interpersonal, Managementul stresului și Adaptabilitate confirmă atât pentru versiunea lungă, cât și pentru cea scurtă a BarOn EQ-i:YV, o soluție cu patru factori ca fiind cea mai adecvată, conform cu analiza factorială rezultată și în cadrul cercetărilor inițiale efectuate pentru dezvoltarea acestui inventar.
Analiza factorială confirmatorie a itemilor scalelor Intrapersonal, Interpersonal, Managementul stresului și Adaptabilitate pentru ambele versiuni ale BarOn EQ-i:YV arată că modelul cu patru factori propus a fost unul adecvat atât pentru itemii scalelor versiunii lungi a BarOn EQ-i:YV (CFI (Indicele comparativ de potrivire) = .964, TLI (Indicele Tucker-Lewis) = .855, RMSEA (rădăcina pătratelor erorilor) = .044, χ2(780) = 14892.914 și p = .000), cât și pentru itemii scalelor versiunii scurte ale BarOn EQ-i:YV (CFI = .626, TLI = .581, RMSEA = . 081, χ2(276) = 6254.178 și p = .000).

4. Domenii de utilizare / aplicabilitate: psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională, psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, cercetare.
5. Scopul utilizării:
Evaluarea inteligenței emoționale (nivelul general și pe dimensiuni) la copii și adolescenți, care să poată fi utilizat în diferite domenii, precum psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională, psihologie clinică și psihoterapie, cercetare, pentru surprinderea punctelor forte și a
celor de optimizat, elaborării de recomandări și în vederea conceperii de intervenții și a măsurării progresului realizat în urma acestora.

6. Utilizatori, competențe și trepte de specializare:
Fiind un instrument de nivel B, utilizatorii calificați a-l folosi în practică sunt specialiști licențiați din domeniile: psihologie, educație, medicină, activități sociale, sau alte domenii conexe, care au beneficiat de instruire și au experiență adecvată în administrarea etică, administrarea și interpretarea instrumentelor psihologice. Utilizatorii BarOn EQ i:YV trebuie să cunoască standardele de testare psihologică trasate de către Asociația Americană de Psihologie (American Psychological Association; AERA, APA, & NCME, 1999). Utilizatorii români trebuie să fie familiarizați, de asemenea, cu standardele naționale specifice. Utilizatorii acestui inventar ar trebui să fie, totodată, membri ai unor asociații profesionale care promovează standardele etice în utilizarea testelor psihologice, ori să fie specialiști licențiați în unul dintre domeniile menționate anterior.
7. Caracteristici psihice măsurate / optimizate: inteligența emoțională la copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, pe baza modelului Bar-On al inteligenței emoționale și sociale.
Conform modelului Bar-On, inteligența emoțională se referă la dimensiunea emoțională, personală și socială a inteligenței. Inteligența emoțională cuprinde abilități legate de înțelegerea de sine și a celorlalți, de relaționarea interpersonală, de adaptarea imediată la cerințele mediului și de gestionare a emoțiilor.

8. Modul de utilizare
8.1. Grup țintă: copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani.
8.2. Durata medie de aplicare a metodei sau tehnicii de evaluare sau asistență psihologică: Majoritatea respondenților pot completa versiunea lungă a inventarului între 20 și 25 de minute, respectiv între 10 și 15 minute în cazul versiunii scurte a inventarului.

8.3. Modalități de aplicare:
BarOn EQ-i:YV poate fi administrat atât în format creion-hârtie, cât și electronic.

8.4. Condiții de aplicare:
BarOn EQ-i:YV poate fi administrat fie individual, fie în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată și să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenția examinatului. Inventarul este ușor de administrat, procedura nu necesită un instructaj foarte complex, astfel fiind posibilă administrarea de către specialiști care trebuie să fie familiarizați, ori să primească instrucțiuni clare în legătură cu obținerea consimțământului informat, evitarea influențării răspunsurilor și intervievarea respondenților post-administrare.
8.5. Modalități de cotare:
Cotarea BarOn EQ-i:YV se poate face, exclusiv de către utilizatorii legali, cu licență de utilizare, prin scorare electronică. Responsabilitatea interpretării trebuie să fie asumată de o persoană licențiată care să fie familiarizată cu testarea psihologică.

8.6. Durata de cotare: cotarea electronică se realizează instantaneu de către utilizatorul licențiat al testului utilizând serviciul online disponibil pe site-ul editorului român de teste (www.testcentral.ro).

8.7. Rapoarte generate pe calculator: Da.
8.8. Detalii despre cursuri de formare în metoda sau tehnica de evaluare psihologică: SC D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru BarOn EQ-i:YV un modul de training online intensiv, la cerere. Sesiunea de training durează 8 ore și se desfășoară online în grupe, de minim 7-8 participanți.
9. Observații: nu sunt