Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare a metodei sau tehnicii de evaluare psihologică / asistență psihologică

1. Denumire: Hierarchical Personality Inventory for Children®

2. Acronim: HiPIC®

3. Autor: I Mervielde, PhD, Filip de Fruyt, PhD

4. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: HiPIC® măsoară personalitatea copiilor cu vârsta cuprinsă în 6 și 13 ani, folosind Modelul Big Five.

5. Versiuni avizate: -

6. Forme paralele existente: Nu

7. Manualul testului: 110 de pagini, Editura Sinapsis Publishing Projects, 2009.

8. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL (TestCentral)

9. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon/fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.

10. Copyright: © : D&D Consultants Grup SRL (TestCentral)

12. Preţ avizat de către CPR:

- Manualul HiPIC (64.77 €, cu TVA) - 1 buc.
- Caiet de testare HiPIC (6.53 €, cu TVA) – 1 buc.
- Foaie de răspuns HiPIC (1.31 €, cu TVA) – 1 buc.
- Punct online pentru administrarea/scorarea HiPIC - (10.21 €, cu TVA) – 1 buc.
- Kitul HiPIC 10x (online) include Manualul HiPIC (1 buc), Caiete de testare HiPIC (5 buc), Foi de răspuns HiPIC (10 buc), Puncte online pentru administrarea/scorarea HiPIC (10 buc) la data trimiterii informațiilor către CPR, la costul de 212.63€, TVA inclus.

13. Cuvinte cheie: HIPIC, personalitate, adolescenți, copii, heteroevaluare.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată.

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2023.

3. Caracteristici tehnice

3.1. Bazele teoretice ale testului: instrumentul propus se bazează pe modelul Big Five.

Spre deosebire de multe alte inventare de personalitate ce sunt disponibile în limba olandeză, HiPIC nu reprezintă o traducere și adaptare a unui inventar din limba engleză. Instrumentul HiPIC a fost conceput și dezvoltat în Flandra.

Instrumentul HiPIC a fost precedat de o lungă istorie de cercetare, fiind rezultatul unui proiect internațional, început în anul 1992, care s-a ocupat a avut în vedere de studierea structurii și dimensiunilor de bază ale personalităților copiilor, pe baza descrierilor libere oferite de către părinți.

3.2. Calitatea materialelor de testare: foarte bună.

3.3. Etaloane: Scorurile pentru scalele HiPIC sunt reprezentate în centile în profil. Centilele sunt transformări ale scorurilor brute înregistrate de persoana evaluată, prin raportarea la un eșantion de referință. In etaloanele din manual este prezentată corespondența dintre scoruri brute și decile în funcție de mai multe tipuri de variabile: vârstă, gen, evaluator, fațetă șamd.

3.4. Fidelitate

Consistența internă se referă la gradul în care toți itemii unei anumite scale măsoară același construct. Această procedură estimează fidelitatea pe baza datelor culese dintr-o singură colectare a datelor. Rezultatele indică faptul că scalele au o consistență internă excelentă, valorile rezultate plasându-se peste pragul de .70 cu excepția fațetei Complianță (categoria de vârstă 5-8 ani) cu valoarea de .67. Indicii obținuți în contextul cultural românesc confirmă performanța similară cu cea obținută pentru eșantioanele flamande și olandeze.

3.5. Validitate

La prima vedere, corelațiile sunt semnificative statistic (p < .01) cuprinzând atât valori medii cât și mari. Acest fapt demonstrează că toate scalele acoperă același teritoriu conceptual bine delimitat.

Rezultatele privind analiza factorială exploratorie sunt similare rezultatelor obținute de către autorii testului HiPIC. Primul factor include, ca și în versiunea flamandă/olandeză, scalele domeniului Conștiinciozitate (Motivație prin realizare, Ordine, Concentrare și Perseverență). Cel de-al doilea factor a cuprins scalele legate de Benevolență (Egocentrism, Iritabilitate, Complianță, Dominanță și Altruism). Factorul al treilea, Extraversia, include scalele de Timiditate, Expresivitate, Optimism și Energie. Factorul Imaginație include Creativitatea, Curiozitatea și Intelectul. Anxietatea și Încrederea în sine se regăsesc în factorul Stabilitate Emoțională. A fost confirmată soluția cu cinci factori pentru versiunea HiPIC.

În urma analizei Procrustes, rezultatele indică o congruență excelentă atât la nivel de factori, cu valori cuprinse între .87 (Stabilitate Emoțională) și .97 (Conștiinciozitate și Benevolență), cât și la nivel de scale, valorile fiind cuprinse între .87 (Altruism) și .99 (Expresivitate și Creativitate), precum și un indice de

congruență totală cu valoarea de .94.

Privind cele două analize factoriale, diferențele nu sunt mari, fapt ce confirmă soluția cu cinci factori pentru versiunea HiPIC.

4. Domenii de utilizare

Specialiștii din domeniile psihologie școlară, asistență socială, psihopedagogie și consiliere și psihoterapie vor regăsi în HiPIC® instrumentul ideal. HiPIC® se adresează persoanelor care întrunesc criteriile pentru nivelul B de utilizare a instrumentelor psihometrice.

Altfel spus, HiPIC® are:

• Aplicații în contexte clinice și psihiatrice

• Aplicații în contexte paramedicale și de pediatrie

• Aplicații în educație și creșterea copiilor (parenting)

• Aplicații în coaching

5. Scopul utilizării

HiPIC® este utilizabil în contextul clinic pentru cunoașterea punctului de pornire în terapie, pentru identificarea resurselor și vulnerabilităților și pentru setarea obiectivelor terapeutice. În contextul educațional pedagogic, HiPIC® permite evaluarea stilului de învățare al copilului, dar și compatibilitatea dintre abilitățile

parentale și personalitatea fiului/fiicei.

6. Utilizatori: psihologi licenţiaţi; în conformitate cu regulile APA, accesul la utilizarea acestui test de clasă B poate fi obţinut şi de indivizi care nu au absolvit cursuri academice de psihologie, dacă trec printr-un training intensiv privind utilizarea respectivului test şi dacă pot convinge prin curricula profesională şi prin apartenenţa la asociaţii profesionale şi academice româneşti şi/sau internaţionale, că stăpânesc toate competenţele necesare.

7. Caracteristici psihice măsurate: HiPIC® este un instrument de evaluare alcătuit din 144 itemi, destinat evaluării personalității copiilor și care poate fi completat fie de părinte/tutore sau cadrul didactic. Dimensiunile și fațetele HiPIC sunt: Stabilitate emoțională: Anxietate, Încredere în sine; Extraversie: Energie, Optimisim, Timiditate, Expresivitate; Imaginație: Creativitate, Intelect, Curiozitate; Benevolență: Altruism, Dominanță, Egocentrism, Complianță, Iritabilitate; Conștiinciozitate: Concentrare, Perseverență, Ordine, Motivare prin realizare.

8. Modul de utilizare:

8.1. Grup ţintă: copii (între 6 și 13 ani).

8.2. Durata medie de aplicare: 30 minute.

8.3. Modalităţi de aplicare: HiPIC® poate fi aplicat creion-hârtie sau online.

8.4. Condiţii de aplicare HiPIC® poate fi administrat individual sau colectiv prin heteroevaluare.

8.5. Scorarea HiPIC® se poate face, exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare prin prelucrare /cotare online.

8.6. Durata de prelucrare / cotare: automată (instantanee).

8.7. Rapoarte generate pe calculator: DA.

PROFILUL HiPIC®. În urma introducerii datelor rezultate în urma completării chestionarului se generează instantaneu raportul HiPIC (19 pagini), care conține următoarele secțiuni:

- Coperta cu datele chestionarului (psihologul, data aplicării, data generării raportului, identificatorul/seria);

- Introducerea cu privirea la utilizarea raportului și o mini descriere a testului;

- Profilul HiPIC®;

- Raportul detaliat HiPIC® ;

- Detaliile modus operandi.

8.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru HiPIC® un modul de training online intensiv, la cerere.

9. Observaţii