Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Comisia de alegeri - clarificări importante privind depunerea candidaturilor

Dragi colegi,

Membri ai Colegiului Psihologilor din România și președinți ai filialelor teritoriale au adresat Comisiei de alegeri solicitarea de a clarifica câteva aspecte cu privire la depunerea candidaturilor. Întrebările au fost comunicate casei de avocatură colaboratoare a Colegiului Psihologilor din România și prin acest comunicat aducem în atenția D-voastră întrebările adresate și răspunsurile la acestea.

ÎNTREBAREA NR. 1 - Pentru câte poziții își poate depune dosarul un candidat?

Răspuns:

Interpretarea coroborată a art. 9 alin. 3, cu art. 25 alin. 2, cu art. 2 alin. 4 si cu art. 30 din Procedura privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România și ale filialelor teritoriale ale Colegiului Psihologilor din România de alegeri, aprobată prin Hotărârea Consiliului Colegiului nr. 5 din 18 decembrie 2020 (intitulată în cele ce urmează Procedura de alegeri1) conduce la următoarele concluzii:

Dacă dorește, un psiholog își poate depune candidatura cumulativ pentru mandatul de Președinte CPR, reprezentant în Convenția națională, precum și pentru o singură poziție în cadrul comisiilor Comitetului director.

Dacă psihologul alege să candideze pentru o poziție in cadrul uneia dintre comisiile aplicative ale Comitetului director (Comisia de psihologie clinică și psihoterapie / Comisia de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor/Comisia de psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională/ Comisia de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională) atunci trebuie să își depună candidatura doar pentru o singură specialitate profesională și, suplimentar, nu își mai poate depune candidatura pentru Comisia metodologică sau pentru Comisia de deontologie și disciplină.

Dacă psihologul alege să își depună candidatura pentru o poziție în cadrul Comisiei metodologice sau pentru o poziție în cadrul Comisiei de deontologie și disciplină, nu își mai poate depune candidatură și pentru o poziție în comisiile aplicative și nu mai subzistă condiția specialității profesionale.

———————————————

Procedura privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România și ale filialelor teritoriale ale Colegiului Psihologilor din România de alegeri, aprobată prin Hotărârea Consiliului Colegiului nr. 5 din 18 decembrie 2020

Art. 2 alin. 4 Alegerile pentru forurile de conducere ale Colegiului au în vedere obținerea următoarelor mandate: președinte al Colegiului, membru în Comitetul director al Colegiului și reprezentant la Convenția națională a Colegiului.

Art. 9 alin. 3 Potrivit principiului specializării, pentru deținerea calității de membru într-o comisie aplicativă din cadrul Comitetului director al Colegiului, candidatul poate să își depună candidatura doar pentru o singură specialitate profesională.

(doar pentru o singură poziție și doar într-una dintre comisiile aplicative ale Colegiului – Comisia de psihologie clinică și psihoterapie / Comisia de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor /Comisia de psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională/ Comisia de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională).

Art. 25 alin. 2 Depunerea candidaturii se realizează pentru maximum două foruri de conducere ale Colegiului. Forurile de conducere ale Colegiului pentru care pot fi depuse candidaturi, în înțelesul acestui articol, sunt președintele Colegiului și Comitetul director.

Art. 30(1) Candidații își pot depune candidatura pentru maximum două foruri de conducere ale Colegiului și/sau pentru o singură poziție în cadrul Comitetului director.

(2) Pozițiile de candidatură, aferente mandatelor în forurile de conducere ale Colegiului, sunt următoarele:
a) mandatul de președinte al Colegiului - o poziție;
b) mandatele de membri în Comitetul director, aferenta unui număr de 12 poziții, după cum urmează:
Comisia de psihologie clinică și psihoterapie
1. cinci mandate pentru specialitatea psihologie clinică;
2. patru mandate pentru specialitatea psihoterapie;
3. două mandate pentru specialitatea consiliere psihologică.
Comisia de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor:
4. trei mandate pentru specialitatea psihologia muncii și organizațională;
5. trei mandate pentru specialitatea psihologia transporturilor;
6. un mandat pentru specialitatea psihologie aplicată în servicii.
Comisia de psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională:
7. cinci mandate pentru specialitatea psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională;
8. două mandate pentru specialitatea psihopedagogie specială.
Comisia de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională:
9. șase mandate pentru specialitatea psihologie aplicată în domeniul securității naționale;
10. un mandat pentru specialitatea psihologie judiciară - evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf.
Comisia metodologică:
11. șapte mandate.
Comisia de deontologie și disciplină:
12. nouă mandate.

Dispozițiile sus-menționate se referă doar la forurile de conducere ale CPR, nu și ale filialelor teritoriale, astfel încât un psiholog poate să își depună candidatura cumulativ pentru maxim următoarele poziții:

  1. Președinte CPR
  2. Reprezentant în Convenția Națională
  3. 1 poziție într-o singură comisie a Comitetului Director2
  4. Președinte de filială teritorială
  5. membru în comitetul filialei teritoriale

(Atenție! – în comitetul filialei teritoriale un psiholog poate depune candidaturi pentru mai multe specialități profesionale, însă, dacă în urma votului obține mai multe mandate, trebuie să opteze doar pentru unul dintre acestea - aferent uneia dintre specialitățile pentru care a fost votat, renunțând la celelalte. Imposibilitatea cumulării de către un psiholog a mai multor mandate în cadrul comitetului filialei rezultă din dispozițiile art. 54 alin. 23 din ROFI, coroborate cu cele ale art.181 lit. e din Procedura de alegeri, precum și cu dispozițiile art. 1 alin. 2 și 3 din Hotărârea Comitetului director nr. 25/2021 privind modul de determinare a numărului membrilor Comitetului filialei teritoriale, care prevăd că numărul membrilor comitetului filialei nu poate fi mai mic de 7 (în numărul minim de 7 membrii este inclus și președintele filialei).

———————————————

Dacă psihologul alege să candideze pentru o poziție in cadrul uneia dintre comisiile aplicative ale Comitetului Director (Comisia de psihologie clinică și psihoterapie / Comisia de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor /Comisia de psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională/ Comisia de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională) atunci trebuie să își depună candidatura doar pentru o singură specialitate profesională și, suplimentar, nu își mai poate depune candidatura pentru Comisia metodologică sau pentru Comisia de deontologie și disciplină.

Dacă psihologul alege să își depună candidatura pentru o poziție în cadrul Comisiei metodologice sau pentru o poziție în cadrul Comisiei de deontologie și disciplină, nu își mai poate depune candidatură și pentru o poziție în comisiile aplicative și nu mai subzistă condiția specialității profesionale.

Potrivit prevederilor art. 54 alin. 2 din ROFI ”Comitetul filialei este constituit dintr-un număr de membri raportat la numărul de membri al filialei, potrivit hotărârii Comitetului director.”

Art. 181 din Procedura de alegeri prevede că:

” Alegerile pentru forurile de conducere ale Colegiului și pentru membrii comitetelor filialelor teritoriale pot fi suspendate, amânate sau anulate în următoarele situații:

  1. în situația în care listele de alegeri prevăzute la art. 6 nu conțin toți psihologii cu drept de vot, cu domiciliul în raza teritorială a filialei respective;
  2. în situația în care lista reprezentanților aleși prevăzută la art. 18 nu conține toți reprezentanții filialelor teritoriale aleși în cadrul convențiilor filialelor teritoriale;
  3. în situația în care buletinele de vot nu conțin toți candidații validați sau desemnați, după caz, în condițiile prezentelor proceduri;
  4. în situația în care numărul buletinelor de vot este mai mic decât numărul psihologilor cu drept de vot înscriși pe listele de alegeri din filiala respectivă, respectiv numărul reprezentanților aleși pentru Convenția națională;
  5. în situația în care numărul candidaților pentru funcția de membru în comitetul filialei teritoriale nu este suficient pentru a asigura numărul minim al membrilor comitetului filialei teritoriale stabilit în condițiile art. 14 alin. (6) din prezenta hotărâre;
  6. în situația în care numărul candidaților pentru funcția de reprezentant delegat nu este suficientă pentru a asigura norma de reprezentare stabilită de art. 4 alin. (1) din prezentele proceduri;
  7. în situația în care alegerile filialelor teritoriale nu sunt finalizate cu validarea acestora. ”

Prin urmare, dacă o singură persoană ar cumula două sau mai multe mandate de membru în comitetul filialei, niciodată nu ar putea fi realizat numărul minim de 7 membri – persoane diferite.

Dacă un psiholog, care a candidat atât pentru poziția de președinte de filială, cât și pentru una sau mai multe poziții de membru în comitetul filialei, este ales prin vot în ambele/mai multe mandate, va trebui să aleagă doar unul dintre acestea, întrucât nu poate deține două sau mai multe mandate de membru în comitetul filialei, având în vedere dispozițiile legale supra menționate.

Mențiune importantă: În ceea ce privește dispozițiile art. 7 alin. 7 din ROFI potrivit cărora “Preşedintele Colegiului, membrii Comitetului director şi preşedinţii de filială nu pot cumula nicio altă calitate în cadrul forurilor de conducere ale Colegiului, cu excepţia celei de reprezentant în Convenţia naţională” – aceste dispoziții nu se aplică în materia/procedura depunerii candidaturilor, ci se aplică doar pentru situația post alegeri, atunci când o persoană a dobândit prin vot, cumulativ, oricare două sau toate cele trei mandate de Președinte al Colegiului, membru al Comitetului director şi preşedinte de filială, fiind obligat să păstreze doar unul dintre cele trei mandate enumerate – în cadrul forurilor de conducere ale Colegiului.

Mențiune suplimentară: Potrivit art. 28 și art. 31 din Legea nr.213/2004:

Art. 28 Consiliul Colegiului este constituit din preşedintele Colegiului, care este şi preşedinte al Consiliului Colegiului, membrii Comitetului director şi preşedinţii filialelor teritoriale.

Art. 31 Comitetul director este constituit din preşedintele Colegiului, care deţine şi calitatea de preşedinte al Comitetului director, preşedinţii comisiilor prevăzute la art. 35 şi membrii acestora.

Prin efectul acestor dispoziții, în temeiul legii, persoana aleasă pentru mandatul de Președinte al Colegiului este membru de drept al Comitetului director și al Consiliului Colegiului, fiind și președintele acestor două foruri de conducere.

Astfel, Președintele Colegiului face parte din aceste foruri de conducere în calitatea sa de președinte CPR și astfel nu cumulează mai multe calități în cadrul acestor foruri de conducere, această situație neîncadrându-se în dispozițiile art. 7 alin.7 din ROFI.

———————————————

De asemenea, art. 1 alin.2 și 3 din Hotărârea Comitetului director nr. 25/2021 privind modul de determinare a numărului membrilor Comitetului filialei teritoriale:

”(1) Comitetul filialei teritoriale este constituit din președintele filialei teritoriale şi dintr-un număr par de membri stabilit în raport cu numărul membrilor activi ai filialei respective, după cum urmează:

a) în filialele teritoriale cu un număr de cel mult 700 de membri activi, Comitetul filialei teritoriale va avea în componență câte un membru pentru fiecare specialitate profesională;

b) în filialele teritoriale cu un număr de membri activi cuprins între 700 şi 1.000, Comitetul filialei teritoriale va avea în componență câte 2 membri pentru fiecare specialitate profesională;

c) în filialele teritoriale cu un număr de membri activi mai mare de 1.000 de membri, Comitetul filialei teritoriale va avea în componență câte 3 membri pentru fiecare specialitate profesională.

(2) În cazul depunerii unui număr de candidaturi mai mic decât numărul de poziții existente potrivit alin. (1), Comitetul filialei va funcționa cu un număr de membri mai mic, dar nu mai puțin de 7 membri, fiind inclus în numărul

minim de 7 membri și președintele filialei.

(3) În cazul în care candidaturile nu acoperă toate specialităţile profesionale, numărul de membri ai Comitetului filialei va fi completat cu candidaţi din alte specialităţi, în ordinea numărului de voturi.”

ÎNTREBAREA NR. 2 - Ce se întâmplă dacă nu se depun candidaturi pentru una sau mai multe specialități pentru comitetul filialei? Cum se completează locul/locurile neocupate?

Răspuns:

(i) în situația în care pentru pozițiile din cadrul comitetului filialei teritoriale se depune un număr mai mic de candidaturi decât numărul de poziții existente, comitetul filialei teritoriale va funcționa cu un număr de membri mai mic, dar nu mai puțin de 7 membri.

Numărul minim de 7 membri include și președintele filialei teritoriale, respectiv 6 membri ai comitetului filialei teritoriale + președintele filialei teritoriale;

(ii) în situația în care candidaturile depuse pentru pozițiile din cadrul comitetului filialei teritoriale nu acoperă toate specialitățile profesionale, numărul minim de 7 membri (6 membri + președintele filialei) ai Comitetului filialei va fi completat cu candidați din alte specialități, în ordinea numărului de voturi

(iii) în situația în care, în procesul de alegeri de la nivelul unei filiale teritoriale, nu se depun minim 7 candidaturi (6 candidaturi pentru poziția de membru în comitetul filialei + candidatura pentru poziția de președinte de filială), procesul electoral se reia – se organizează încă o dată. Dacă aceeași situație intervine și în cel de-al doilea proces electoral (situația în care numărul candidaților pentru funcția de membru în comitetul filialei teritoriale nu este suficient pentru a asigura numărul minim de 7 membri), atunci devin aplicabile dispozițiile art.46 din ROFI, Consiliul Colegiului având posibilitatea reorganizării filialei respective, prin comasarea acesteia cu una dintre filialele vecine teritorial.”

Eroarea strecurată privește răspunsul (ii) oferit la întrebarea sus-menționată, respectiv mențiunea „...numărul minim de 7 membri (6 membri + președintele filialei) ai Comitetului filialei va fi completat...”, în loc de varianta corectă „ ...numărul de membri ai Comitetului filialei va fi completat ...”.

Astfel, urmare a eliminarii erorii materiale strecurate, varianta rectificată a răspunsului (ii) oferit la această întrebare este următoarea:

„(ii) în situația în care candidaturile depuse pentru pozițiile din cadrul comitetului filialei teritoriale nu acoperă toate specialitățile profesionale, numărul de ai Comitetului filialei va fi completat cu candidați din alte specialități, în ordinea numărului de voturi”

Având în vedere faptul că există 10 specialități profesionale (conform art. 35 din ROFI), numărul de membri ai Comitetului filialei teritoriale se determină conform art. 1 alin.1 din Hotărârea Comitetului director nr. 25/2021 privind modul de determinare a numărului membrilor Comitetului filialei teritoriale, respectiv :

”(1) Comitetul filialei teritoriale este constituit din preşedintele filialei teritoriale şi dintr-un număr par de membri stabilit în raport cu numărul membrilor activi ai filialei respective, după cum urmează:

a) în filialele teritoriale cu un număr de cel mult 700 de membri activi, Comitetul filialei teritoriale va avea în componenţă câte un membru pentru fiecare specialitate profesională; (s.n. – 10 membri + presedintele filialei)

b) în filialele teritoriale cu un număr de membri activi cuprins între 700 şi 1.000, Comitetul filialei teritoriale va avea în componenţă câte 2 membri pentru fiecare specialitate profesională; (s.n. – 20 de membri + presedintele filialei)

c) în filialele teritoriale cu un număr de membri activi mai mare de 1.000 de membri, Comitetul filialei teritoriale va avea în componenţă câte 3 membri pentru fiecare specialitate profesională.” (s.n. – 30 de membri + presedintele filialei)

În ceea ce privește numărul de membri ai Comitetului filialei teritoriale, stabilit prin raportare la numărul de membri ai filialei teritoriale (în baza principiului reprezentativității), aprecierea noastră este ca este obligatorie completarea numărului de membri potrivit algoritmului reglementat de dispozițiile art. 1 alin. 1 din Hotărârea Comitetului director nr. 25/2021 privind modul de determinare a numărului membrilor Comitetului filialei, intrucât acestea prevăd ca ”...Comitetul filialei teritoriale va avea în componență......”. Dacă stabilirea numărului de membri ar fi fost lăsat la latitudinea filialei teritoriale ca o posibilitate, și nu ca o obligație, atunci dispozițiile art.1 alin.1 lit. a, b, și c ar fi trebuit redactate în sensul ca Comitetul filialei teritoriale ... va putea avea în componență...., exprimare care nu se regăsește în textul sus-menționat.

Dacă doriți să accesați documentul în format PDF click aici.

Vă dorim succes în demersul D-voastră!

Comisia de alegeri
Colegiul Psihologilor din România